Teadus tõttab appi: lastele meeldib, kui neile niimoodi tervislikku toitu serveerida

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige atraktiivsem on toit taldrikul siis, kui erinevad toidud ei puutu omavahel kokku!
Kõige atraktiivsem on toit taldrikul siis, kui erinevad toidud ei puutu omavahel kokku! Foto: PantherMedia/Scanpix

Tervisliku toidu andmine lastele võib osutuda lapsevanemale tõeliseks peavaluks ja väljakutseks – lapsed eelistavad, et toit nende taldrikul oleks organiseeritud teatud moel, et neil tekiks himu seda süüa. Teadlased selgitasid välja kuidas!

Pea kõik lapsed söövad rohkem puu – ja köögivilju, kui serveerida neid väikeste portsjonite kaupa ja muuta need lapse jaoks vabalt kättesaadavaks, kui tal ise tuleb tahtmine neid kätte haarata ja mugida. Visuaalne toidu presentatsioon on laste jaoks samuti ülioluline, kirjutab Science Daily.

Teadlased näitasid lastele pilte erineval moel serveeritud toitudest. Lapsed vanuses seitse-kaheksa eluaastat eelistasid, et nende toidud taldrikul ei oleks kokku segatud ja puutuksid omavahel kokku võimalikult vähe! Tedlased pakuvad, et põhjuseks võib olla, et alateadvuses painab lapsi mõte, et kokku puutuvad toidud muudavad üksteist mingil viisil kõlbmatuks ja halvemaks. Nad võivad aga eelistada lihtsalt ka korrapära ja soovivad saada selget ülevaadet nende ees olevast. Samuti jätab eraldi serveeritud toit lapsele endale valiku, mida ja kuidas ta tahab kokku segada - see on iseseisvuse soovi ja kontrollitahte väljendus.

Tüdrukuid morjendab tunduvalt enam, kui erinev toit nende taldrikul kokku puutub. Poisid hoolivad toidu presentatsioonist tunduvalt vähem.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles