Kolesteroolipomm? Kui mitu muna päevas on ohutu süüa

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munades sisalduv kolesterool pole tervisele ohtlik.
Munades sisalduv kolesterool pole tervisele ohtlik. Foto: PantherMedia/Scanpix

Muna sisaldab kehale üliolulisi ja hästi imenduvaid vitamiine ja valke. Läbi aegade on aga hoiatatud munade kõrge kolesteroolisisalduse eest. Kui palju mune tarbida on tegelikult kasulik ja ohutu?

Kunagi manitseti mune sööma tõelise mõõdutundega, kuna arvati, et munarebus sisalduv rohke kolesterool kleepub veresoonte seintele, ummistab need ja tulemuseks on südame-veresoonkonna haigused, kirjutab Medical News Today.

Uurimused on aga tõendanud, et munade söömine ei tõsta südamehaiguste riski. Toiduga tarbitaval kolesteroolil on selle üldisele tasemele kehas väike mõju. Suurem osa kolesterooli toodetakse maksas ja selle protsessi käigus tekkivat mõjutab hoopis inimese sisse söödava küllastunud rasvhapete hulk.

Kolesterool on organismile vajalik - selle ülesanne kehas on toetada uute rakkude ja keha kaitseks vajalike põletikuvastaste hormoonkehade teket ja aidata vitamiinidel imenduda. Just selle üleküllus hakkab tekitama probleeme.

On olemas nii «hea» kolesterool, mis mängib rolli ülemäärase kolesterooli eemaldamisel kehast, kui ka nö «halb» kolesterool, mis on õiges koguses ülimalt oluline, kandudes üle keha kohtadesse, kus seda raku- ja hormooniloomeks vajatakse. Viimase ülemäärase hulga puhul võib see arterites kuhjuda ja tekitada veresoonte ummistumist ning südamehaigusi.

Ühe kuni kolme muna söömisel päevas on tervisele kasutegureid – need sisaldavad valke ja korraliku hulga B-grupi vitamiine. Kõige tervislikumad on oomega-3 rasvhapetega rikastatud ja vabakasvatuse kanade poolt munetud munad. Pole teada, kas munade söömisel on ka päevast tarbimislimiiti. Aga nagu pea kõige puhul – mõõdukus on tervise ja hea elu alus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles