Uuring seab probiootikumide kasuliku mõju kahtluse alla

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Probiootikumi kapslid.
Probiootikumi kapslid. Foto: Callum Redgrave-Close / PantherMedia / Callum Redgrave-Close

Värske Iisraeli uuring leidis, et probiootikumide toidulisandi võtmisel ei pruugi olla lubatud kasulikku mõju soolestikule. 

Probiootikume soovitavad arstid võtta pärast antibiootikumikuuri, et taastada meie soolestikus elavate bakterite kooslust. Nüüd aga sedastab Iisraeli teadlaste värske uuring, et probiootikumide võtmine võib hoopis olla kahjuliku mõjuga, vahendab ERR teadusportaal Novaator

Uuringu üks 26 autorist Eran Elinav, Iisraeli Weizmanni teadusinstituudi immunoloog, selgitas ERR Novaatorile, et probiootikume on pärast antibiootikumikuuri soovitatud soolestiku toetamiseks ajal, kui antibiootikumide tõttu on sealsed bakterid hukkunud ja teha seda seni, kuni soolestik suudab oma normaalse bakterikoosluse taastada.

«Täheldasime, et probiootikumid takistavad ja pikendavad algupärase mikrobioomi taastumist ning mõjutavad soolestiku geenide avaldumist,» kirjeldas Elinav. Ta rõhutas, et mikrobioomi taastumise pidurdumine on oluline probleem, sest ennekõike on probiootikumide võtmise eesmärk ju taastada kõhubakterite loomulik kooslus võimalikult kiiresti.

Loe Novaatorist, kuidas kommenteerivad uuringu tulemusi Eesti teadlased. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles