Margus Punab: väljaspool suuri keskusi käib meestearsti teenus kiirelt allamäge

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meestearst Margus Punab.
Meestearst Margus Punab. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Uroloogiateenus on suurtes keskustes maailmatasemel, kuid väljaspoolt Tartut ja Tallinna puudub suures meestehaigustele diagnostika- ja ravivõimalus, nendib meestearst Margus Punab Med24 portaalis.

Tartu Ülikooli Kliinikumi androloogiakeskuse juhataja Margus Punab tõi vähiliidu konverentsil näiteks, et juba praegu ei suuda keskmise suurusega Eesti linnad nagu Valga, Põlva, Võru, Rapla ja Haapsalu tegelikult uroloogiateenust pakkuda. Veel suurem probleem on aga Ida-Virumaaga.

«Seal on väga suur elanike arv, aga teenus käib vaikselt allapoole,» ütles Punab. Ta oli eelmisel päeval uurinud, millal oleks võimalik Ida-Viru Keskhaiglas pääseda uroloogi vastuvõtule ning esimene vaba aeg oli 5. detsembril. Ta lisas, et Narvas on uroloogi vastuvõtte kokku 15 tundi nädalas. «Teenuse kättesaadavus on koondunud keskustesse – Tallinnasse ja Tartusse –, püsib suhteliselt hästi tänu headele kolleegidele Pärnus, aga igal pool mujal on kiire allakäik,» nentis Punab.

Rääkides eesnäärmevähist tõi ta näiteks, et Ida-Virumaal võetakse peaaegu poole vähem proovitükke eesnäärmest kui Pärnus, kuigi elanikke on palju rohkem. «Narvas on see teenus täiesti ära kadunud, sest nad pole võimelised seda tegema,» nentis Punab. Samas on seal ligi 60 000 elanikku. «Kättesaadavus väheneb iga aastaga,» lisas meestearst.

Osaliselt leevendab olukorda esmatasand

«Perearstide töö intensiivsus meeste tervise osas on väga kiiresti kasvanud. Tehakse väga head tööd,» kiitis Punab. Paljudele meestele tehakse PSA-testid juba perearsti juures ära. «Kui me lisame meestekliiniku ja teised spetsialistid haiglaravis, siis on PSA-testiga kaetus umbes 70-80 protsenti. Oleme saavutanud hea taseme,» sõnas ta. Perearstid on võtnud palju probleeme enda kanda, ütles Punab. «Teise etapiga – diagnostika ja ravi – on suured probleemid. Kolmas etapp – operatiivne-, kiiritus- ja keemiaravi –, on maailmatasemel,» nentis ta. 

Punab kinnitas, et perearstide roll on väga oluline, aga perearsti ning kõrgeima etapi ehk Tallinna ja Tartu vahele jääb suur auk. Teise etapi kättesaadavuse eest peaksid Punabi sõnul vastutama lõimuvad haiglad. «Täna mina seda vastutust ei näe,» tõdes ta.

Loe lugu täismahus Med24-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles