Vistriku peale viin või hambapasta? Iluspetsialist murrab näohoolduses levinud müüte

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Melnikov / PantherMedia / Scanpix

Nägu on esimene, mida inimese puhul vaatame ning see räägib meile palju. Leidub inimesi, kes ei tee näonaha hoolduseks suurt midagi ning ometi on neid õnnistatud särava ja klaari palgega, samas kui teised puhastavad ja kreemitavad nägu iga päev, ent ei saa sellegipoolest vistrikest lahti.

Näonaha hooldamine on ühtaegu teema, milles levib hulk müüte, osa neist pärit isegi vanavanematelt. Kes poleks näiteks kuulnud vanaema soovitamas, et tupsuta lõua otsas punnitavat vistrikku viinaga, et see tagasi tõmbuks? Mõnes sellises soovituses on terake tõtt, teist peaks aga hoopis ignoreerima. Medemise ilu- ja naharavi kliiniku iluspetsialist Mari-Liis Sootalu aitab selgitada, millised nahahoolduse kohta käivad levinud soovitused vastavad tõele ning mida võib pidada ekslikuks.

Iluspetsialist Mari-Liis Sootalu.
Iluspetsialist Mari-Liis Sootalu. Foto: Medemis

Väide: vistrikke tuleb pigistada, et mäda välja tuleks ja punn saaks paranema hakata.

Vistrikke ei tohiks pigistada, sest see võib muuta olukorra palju hullemaks. Pigistamisega traumeerime nahka ning mittepiisava puhtuse korral satuvad tekkinud haava bakterid, mis võivad tekitada põletiku ägenemise ning suureneb ka armide tekke oht. Pigistatud vistrikust võib jääda nahale tumedam laik ning selle kadumine võib võtta palju kauem aega. Kui vistrikud teevad muret, siis tuleks pigistamine jätta professionaali hooleks ehk külastada kosmeetikut, kes teeb seda ohutult ja korrektselt.

Väide: vistrikke tuleb tupsutada viinaga või hambapastaga, et see neid kuivataks.

Nahahoolduses hambapasta ja viina kasutamine võib nahka liialt ärritada ning kuivatada, mis muudab olukorra pigem hullemaks, sest selle tulemusel hakkab nahk veel rohkem rasu tootma. Vistrike korral tuleks soetada endale apteegist spetsiaalsed tooted, mis on mõeldud lokaalseks raviks ja on antiseptilise toimega. Need aitavad nahal kiiremini paraneda, vähendavad punetust ning on desinfitseeriva toimega. Apteegitooted aitavad vältida ka aknearmide teket.

Väide: nägu ei tohi seebiga pesta, sest see kuivatab nahka.

Näonaha puhastuseks tuleks valida seebivaba puhastustoode. Seep tõepoolest kuivatab liigselt nahka ning stimuleerib rasunäärmete eritust. Selle tulemusena on naha normaalne happelisus rikutud ning nahka kaitsev barjäär nõrgeneb. Näopuhastusvahend tuleks valida vastavalt nahatüübile. Kuiva naha puhul on soovituslik kasutada niisutavaid piimasid ning rasuse ja kombineeritud naha puhul pigem näopesuvahtu või -geeli. Näonahka ei tohi siiski ka liiga tihti pesta, sest seegi võib nahka kuivatada ja ärritada ning seeläbi soodustada liigse rasu tootmist.

Väide: aknega inimene ei tohi kasutada kosmeetikat, sest see teeb naha seisukorra hullemaks.

Aknega inimesed tohivad kasutada kosmeetikat. Kindlasti tasuks kasutada kvaliteetseid ning kergelt katvaid õlivabasid tooteid. Sobilik oleks mineraalkosmeetika või spetsiaalsed tooted, mis on mõeldud aknelisele nahale ja on antibakteriaalsed. Oluline on meik enne magamaminekut korralikult eemaldada, et meigijäägid ei ummistaks poore. Juhul kui

kasutada väga rasvaseid tooteid ning näonahka halvasti puhastada, võib see olukorra tõepoolest hullemaks teha.

Väide: suhkrurikas ja rasvane toit ning alkohol tekitavad vistrikke.

Viimaste aastate jooksul tehtud uuringud näitavad, et toitumine mängib vistrike tekkel suurt rolli. Rohkem esineb näonahaprobleeme inimestel, kes armastavad maiustusi, rasvast toitu, kiirtoitu ja alkoholi. Soovituslik on süüa rohkelt puu- ja juurvilju, kala, seeni, pähkleid, mune ning väherasvast liha. Ilukonsultatsioonide ajal seletame klientidele, kui olulised on tervislikud eluviisid ja õige toitumine, et saavutada ning säilitada kaunis ja puhas näonahk.

Väide: rasune nahk ei vaja niisutamist.

Väga oluline on naha korrapärane ning õige puhastus, et nahalt eemaldada rasu ja elutud naharakud. See aitab ennetada nahapooride ummistumist. Ka rasune nahk vajab niisutust, sest see aitab säilitada niiskuse tasakaalu nahas. Rasuse näonaha puhul võiks valida nõrgalt happelise pesemisvahendi, mis aitab reguleerida rasueritust ning eemaldada efektiivselt liigse rasu. Kindlasti ei tohiks kasutada rasvaseid kreeme, sest need soodustavad vistrike teket. Toode võiks sisaldada AHA-happeid, mis nahka kergelt koorivad ning aitavad eemaldada rasu ja surnud rakke nahalt ning pooridest. Korrapärane puhastus ja õiged tooted aitavad hoida rasueritust kontrolli all.

Väide: vee joomine hoiab näonaha ilusana.

Vee joomine on väga oluline, kuid kahjuks sellest üksi ei piisa. Organism peab saama piisavalt vedelikke, sest see aitab muuhulgas ennetada ka naha kuivustunnet. Väga oluline on nahka kaitsta päikese eest, kasutada oma nahatüübile sobivaid nahahooldustooteid ja näonahka korrapäraselt puhastada. Kindlasti ei tohi unustada tervislikke eluviise ja õiget toitumist. Kõik see kokku ongi ilusa naha saladus.

Väide: mõni inimene on lihtsalt sündinud heade geenidega ja seepärast on tal ka punnideta näonahk.

Geenid mängivad inimese naha seisukorras väga suurt rolli. On inimesi, kes ei pea tegema mitte midagi ja näonahk on veatu, samas kui mõni teine peab nägema näohooldusega tohutult palju vaeva, kuid ei saavuta siiski ideaalset nahka. Siiski ei tohiks oma näonaha eest hoolitsemist unustada ka need, kellel ei ole ühtegi probleemi. Nahka tuleb kaitsta päikese eest, sest see mängib tulevikus suurt rolli. Fotovananemise eest ei pääse kahjuks ilma nahka kaitsmata mitte keegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles