Tagurpidi opereeritud jalg aitab vähi seljatanud tüdrukul tantsida

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle asemel, et amputeerida kogu jalg pealtpoolt põlve, kasutati alumist tervet jala osa uue põlve konstrueerimiseks. Pilt on illustratiivne.
Selle asemel, et amputeerida kogu jalg pealtpoolt põlve, kasutati alumist tervet jala osa uue põlve konstrueerimiseks. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

 Ligi kaks aastat tagasi sai Melissa Unger verdtarretava telefonikõne – haiglast teatati, et ta praegu 12aastasel tütrel Delaney`l on kasvaja reieluus. Onkoloogiga kohtumine oli juba kokku lepitud pärastlõunale.

Delaney oli pühendunud tantsimisele juba alates kolmandast eluaastast ja seda valusam oli uudis, et agressiivse luuvähi osteosarkoomi eemaldamine nõuab nii keemiaravi kui vasaku põlve amputatsiooni, vahendab CNN. Sarnase diagnoosiga haiged saavad endale põlveimplantaadi, mis on aga kasvava lapse puhul mõeldamatu, samuti ei laseks see aktiivselt liikuda ega tantsida. Vähi asukoha tõttu oli aga veel teine, kuid väga harva kasutatav võimalus – sooritada rotatsioonplastika operatsioon.

Selle asemel, et amputeerida jalg pealtpoolt põlve ja visata ära terve allpool korralikult funktsioneeriv jalg, kasutasid arstid seda uue põlve loomiseks.

Tüdruku 180 kraadi pööratud pahkluust sai tema uus põlv. Tema terve jalg on pärast 13 tundi väldanud operatsiooni pööratud tagurpidi ja üle selle saab ideaalselt libistada veel ka labajala proteesi.

Taastumisprotsess ei ole olnud kergete killast – Delaney pidi õppima jalga uutmoodi kasutama ja selleks peavad ka ta ajus toimuma ümberkorraldused, et signaalid leviksid uutmoodi ja tõhusalt. Tüdruk on jõudnud paranemise teel juba niikaugele, et kui ta kõnnib, ei märka ta juures midagi ebatavalist. Ta on suundunud juba ka tagasi tantsupõrandale ja teeb piruette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles