Kanepiseemned - kas narkootikum või haigusi eemal hoidev supertoit?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teelusikatäis kanepiseemneid sisaldab kõiki organismile vajalikke aminohappeid.
Teelusikatäis kanepiseemneid sisaldab kõiki organismile vajalikke aminohappeid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ehkki kanepiseemned tulevad Cannabis sativa taimelt, ei ole nendes sisalduv kuidagi narkootiline, vaid seda peetakse just supertoiduks, mil pakkuda tervise hüvanguks palju kasulikku.

Pruunid seemned on rikkad proteiini, kiudainete, kasulike rasvhapete poolest, olles oomega-3 ja oomega-6 superpomm, kirjutab Medical News Today. Kanepiseemnetel on antioksüdatiivsed omadused ja nende tarbimine võib vähendada mitmeid tervisehädasid, parandades südame, liigeste ja naha tervist.

Kanepiseemned on täiuslikud proteiini allikad, sisaldades kõiki elutähtsaid aminohappeid, millest üheksat ei suuda keha ise toota, aga mida on vaja valkude sünteesiks. Eriti ohtralt on seal arginiini, mis on väga oluline südame tervisele. Teelusikatäies kanepiseemnetes on ka 9.46 grammi valke.

Kanepiseemned on kiudainerikkad, mis on vajalikud seedeelundkonna ja sealsete bakterite tööks, hoidmaks ära haigusi. Teelusikatäies kanepiseemnetes on 1.2 grammi kiudaineid, mis peituvad eelkõige seemnete kestades. Iga päev kiudaineid tarbides vähendad ka isu, kaotad kiiremini kaalu ja stabiliseerid veresuhkru taset.

Kanepiseemned sisaldavad hea hulga vitamiine, näiteks E-vitamiini, magneesiumit, kaaliumi, rauda, tsinki ja B-grupi vitamiine.

Uuringute kohaselt võib kanepiseemnete tarbimine aidata ennetada Parkinsoni ja Alzheimeri tõbe, sclerosis multiplexi, neuropaatilist valu.

Samuti aitavad kanepiseemned vähendada kehas põletikulisi protsesse, mis leevendab metaboolset sündroomi, II tüübi diabeeti, südame-ja veresoonkonna haigusi, rasvunud maksa, samuti artriiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles