Imelihtsad nipid, kuidas piinava liigesevalu korral paremini välja puhata

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pole saanud korralikult välja puhata, on ka liigesevalu hullem ja raskem taluda.
Kui pole saanud korralikult välja puhata, on ka liigesevalu hullem ja raskem taluda. Foto: PantherMedia/Scanpix

Reumatoidartriiti põdevad inimesed võivad kannatada ka unehäirete ja nendest tulenevate terviseprobleemide käes – ebamugavustunne ja valu ei lase isegi uinuda, rääkimata korralikust välja puhkamisest. Mõni lihtne muutus elustiilis võib tuua leevendust, kergendades kogu haiguse kulgu.

Täiskasvanud peaksid saama öösel magada keskmiselt seitse tundi ja lühem uneaeg võib mõjutada kogu inimese heaolu ning viia veel mõne haiguseni, kirjutab Medical News Today. Samuti muutuvad reumatoidartriidi sümptomid hullemaks, kui pole saanud välja puhata. Väsimuse tõttu on ka valu raskem taluda.

Mõnel juhul hoiab reumatoidartiidist põhjustatud valu, ebamugavustunne ja stress inimest üleval kogu öö. Mõned artriidiravimid põhjustavad samuti unetust ja sestap oleks mõistlik need sisse võtta päevasel ajal.

Unetusega aitavad reumatoidartriidi puhul võidelda järgmised asjad:

Füüsiline aktiivsus

On üks hea viis, kuidas esiti leevendada reumatoidartriidi sümptomeid ja muuta uni sügavamaks ning parandada ka meeleolu. Soovitatav on kaks ja pool tundi mõõdukat füüsilist aktiivsust nädalas. Võhma ja vastupidavust peaks aga hakkama arendama vastavalt tervise hetkeseisule – kohe ei tasu üle pingutada, vaid koormust järk-järgult tõsta. Kui liikuma saamine näib ka üsna lootusetu, ei maksa käega lüüa – alati on parem teha kasvõi väga vähe, kui jätta üldse tegemata.

Käimine, ujumine, jalgrattasõit ja venitamine on kõige paremad füüsilist aktiivsust tõstvad tegevused, mis ei tekita liigestele liiga suurt koormust.

Liikumine parandab ka liigeste painduvust. Mõõdukas treeninime aitab ka edasi lükata artriidist tekkivaid kahjustusi ja isegi invaliidsust. Küll aga peaksid reumatoidartriidiga inimesed vältima hüppamist ja liigeste väänamisega seotud sportlikke võtteid.

Kohvist loobumine

Kofeiin pärsib uinumist ja reumatoidartriidiga inimesed võiksid selle asendada kofeiinivabade jookidega. Varjatud kofeiini allikatest tuleks samuti eemale hoida – näiteks sisaldavad seda roheline tee, energiajoogid ja isegi mõned limonaadid.

Väldi alkoholi

Alkohol takistab uinumist ja võib panna ka mitmetel kordadel öö jooksul üles tõusma, rääkimata selle une sügavust häirivast mõjust. Samuti võib see osutuda koos ravimitega tervisele ääretult ohtlikuks.

Ära vahepeal tukasta

Mõned reumatoidartriidi ravimid põhjustavad unisust ja tihti võib tekkida tahtmine tukastada, aga see muudab öösel korraliku välja puhkamise raskemaks. Uimasuse vastu võib aidata sõõm värsket õhku või mõni virgutav võimlemisharjutus.

Lõõgastumine

Haigusseisund võib põhjustada stressi, mis raskendab uinumist, aga keskendumine headele mõtetele võib aidata pingetest vabaneda. Võta lugemiseks ette mõni hea raamat, süüta küünlad või pane vaikselt mängima mõnus muusika. Hea nõks on ka vabaneda halbadest mõtetest, kirjutades need üles päevikusse või rääkides need hingelt ära diktofonile.

Samuti parandab und, kui hoolitseda selle eest, et tuba on pime ja et häirima ei hakka ülemäärased helid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles