Viis teaduslikult tõestatud toitumisnippi, mis suurendavad sportlase võimekust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastuste vältimine on samaviisi oluline nii profisportlasele kui harrastajale.
Vigastuste vältimine on samaviisi oluline nii profisportlasele kui harrastajale. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Sportlaste soorituse ja paranemisvõime suurendamine toitumise kaudu on võimalik nii tavalise toiduga kui mõne toidulisandi abiga.  

Ajakirjas Sports Medicine avaldatud hiljutine ülevaade võttis kokku peamised aspektid, mida sportlased peaksid jälgima, et oma võimekust suurendada ja vigastusi vältida, vahendab Health News. Tulemused ei ole limiteeritud vaid professionaalsetele sportlastele, vaid võivad tulla kasuks igaühele, kes tahab olla terviseteadlikum.

1. D-vitamiini vajadus

Mitmed teooriad viitavad sellele, et D-vitamiin on luude tervisele oluline. Kõrgem D-vitamiini tase vähendab põletikku peale sooritust tundsid ning seeläbi ka taastumisaega ja lihas- ning liigesvalu.

2. Külma vee joomine treeningu ajal

Vastupidavustreeningud kuumendavad keha üles. Keha kompenseerib korraga suure koguste külma vedeliku joomise higistamise vähendamisega. See takistab aga maha jahtumist. Seetõttu soovitavad teadlased teha kõrge intensiivsusega treeningu ajal joomisplaan, selle asemel, et juua vaid janust.

3. Õige toidu söömine

Vigastuste vältimiseks ja lihaste taastumise kiirendamiseks tuleks tarbida rohkem töötlemata teravilja ja keerukaid süsivesikuid. Samuti soovitatakse süüa sportlastel rohkem küllastamata rasvhappeid ja kasulikke valke.

4. Kohvi kasutamine

Mõõdukates kogustes võib kofeiin aidata igal tasemel sportlaste sooritust parandada. Kofeiini võib võtta igal moel, nii tablettide kui joogina. Küll aga nähti vastupidist mõju energiajookidest saadud kofeiinist. Kuigi see andis sportlastele äkilise energiasööstu, mõjutasid liigne suhkur ja südant stimuleerivad koostisosad pikaajalist tervist.

5. Keskkonnafaktorite mõju

Sportlased peavad end korralikult üles soojendama, kandma sobivaid riideid ja hoidma oma vedelikutaset terve treeningu vältel normis. Treenida ei tohiks äärmuslikus külmas ega kuumas või saastunud paigas. Hingamisprobleemide või astmaga sportlased peaksid õhusaastele ja õietolmule eriti suurt tähelepanu pöörama.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles