Kuidas saada jagu kõhukinnisusest

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhukinnisus võib põhjustada omajagu ebamugavustunnet. Pilt on illustratiivne.
Kõhukinnisus võib põhjustada omajagu ebamugavustunnet. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kõhukinnisus võib olla ebameeldiva enesetunde põhjustaja, aga see viitab ka võimalike terviseprobleemide tekkimise suuremale riskile. Oma keha ja seedimist võib turgutada mitmel erineval moel. 

Kui toidus pole piisavalt palju kiudaineid, mis on tarvilikud soolestiku toimimiseks, võib järgneda kõhukinnisus, kirjutab Medical News Today. Mehed peaksid päevas tarbima vähemalt 35 grammi kiudaineid ja naised 25 grammi. Head kiudaine allikad on täisteratoidud, aga ka muud looduse annid. Üks keskmine banaan sisaldab näiteks 2,6 grammi kiudaineid, keskmine õun 4,4 grammi, poolteist tassitäit brokolit 7,7 grammi, keedetud koorega kartul 3,8 grammi ja tassitäis ube 6,8 grammi. Kiudainerikast toitu tarbides on ka kaalukaotus hoogne. Kui jätkusuutlikult tervislikult toituda, on ka toitumisharjumuste muutmisest tulenev abi kõhukinnisuse vastu püsiv ja kogu tervis parem.

Kõhukinnisuse vastu aitab veel füüsiline aktiivsus, mis kiirendab organismi tööd. Samuti võib ajutiselt olla abi kohvist, mis mõne uurimuse kohaselt kiirendab soolestiku tööprotsesse, kirjutab doktor Debra Rose Wilson. Ta soovitab tarbida päevas ka 4 milliliitrit linaseemneõli, mis kergendab seedeprotsesse.

Ajutiselt võib abi olla ka teedest. Senna tee on tuntud lahtistavate omaduste poolest, sest sisaldab glükosiide, mis kiirendavad seedimist. Meie koduaedadest pärit piparmünt aitab selles sisalduva mentooli tõttu samuti seedimist hoogustada – kõhukinnisuse puhul võiks pärast iga einet juua klaasikese. Ka võililleteest saab abi puhituste ja mõnikord ette tuleva kõhukinnisuse puhul. Ingveri või ingveritee tarbimine vähendab seedetrakti ärritust ja parandab seedimist, samuti kergendab selle rüüpamine üldist olemist pärast suurt söömaaega.

Ka kookosõli on arvatud kiirendavat seedeprotsesse, ja ehkki mõjus seedimisele pole jõutud kokkuleppele, on selle tarbimine ikkagi igati kasulik. Kõhukinnisuse puhul tuleks aga ka hinnata oma igapäevast vee tarbimist – sageli on põhjuseks vähene vee joomine ja juba mõne klaasitäie vedeliku lisamine argisesse menüüsse hoogustab seedeprotsesse oluliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles