Naist vaevab põrguvalu tekitav seisund, mis paneb mõtlema suitsiidile

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristin Fast.
Kristin Fast. Foto: Erakogu

Kujutle, et jalg valutab iga päev ning mitte lihtsalt niisama - pidevalt on tunne, nagu seda hoitaks jääkülmas vees. Just seda kogeb ameeriklanna Kristin Fast. 

Tänavu veebruaris vigastas Kristin Fast (42) oma jalga niivõrd halvasti, et pidi läbima põlveliigese eesmise ristatisideme operatsiooni, vahendas Daily Mail. Arstid kinnitasid, et tegu on pigem lihtsa protseduuriga ning tal tuleb 10 päeva olla puhkerežiimil, seejärel saab ta aga tavapärast elu jätkata. Nädalaid hiljem kannatas naine aga ikka veel tohutute valude käes – tema jalg oli endiselt lilla ja paistes ning isegi väiksemgi puude tegi põrguvalu. Tal diagnoositi haruldane seisund - kompleksne regionaalne valusündroom, mis tekibki enamasti trauma tagajärjel. Väidetavalt põhjustab see inimesele nii palju valu, kui ta vaid kannatada jaksab. Öeldakse isegi, et see on justkui suitsiidiseisund, sest selle diagnoosi saanutel on tihti kiusatus oma elu valude tõttu lõpetada.

USA haruldaste haiguste organisatsiooni andmeil areneb sündroom välja üldjuhul käes või jalas ning operatsiooni, südamerabanduse või insuldi tagajärjel. Sümptomiteks on põletav valu, kuuma-  ja külmatundlikkus, paistetus, muutused naha värvis, tekstuuris ja temperatuuris. Seisundi tekkepõhjus pole teada, kuid eeldatavalt on see seotud perifeerse ja kesknärvisüsteemi kahjustusega. Ravi sellele pole, leidub ainult leevendavaid ravimeid ning teraapiaid.

Kristin Fast oli enda sõnul enne operatsiooni väga aktiivne ja tegus ning lootis, et saab samasuguse eluga edasi minna. Kuus päeva pärast operatsiooni oli aga tema jalg läinud mitte paremaks, vaid hullemaks. Jalg oli värvunud lillaks ning muutunud väga tundlikuks, mistõttu ehitas ta ööseks jala ümber padjamüüri, et keegi sellele kogemata vastu ei läheks. Oma valu võrdleb ta kuuma ja külma vahelduva tundega, justkui paneks käe viieks minutiks jääkülma vette. Isegi kui jalale satuvad duši all veepritsmed, tundub see talle, nagu keegi tükeldaks nahka žiletiga.

Foto: Erakogu

Kui ta ei hoia oma haiget jalga kõrgel, võib see värvuda peaaegu mustaks, sest selles puudub korralikult toimiv vereringe. Naine peab seetõttu ringi veerema ratastoolis. Teda kimbutab samaaegselt tohutu valu ning lihaskrambid. «See on kõige valulikum sündroom ning valust pole kuhugi pääsu. See võib juhtuda igaühega. Kujutlege valu, mida tunneksite oma sõrme maha lõigates – ja nüüd mõelge, mis tunne oleks seda kogeda iga minut, iga sekund,» kirjeldas ta.

Fastile on üritatud teha operatsioone, mis valu blokeeriks, kuid need pole õnnestunud. Mais lendas ta Itaaliasse, kus tehti ravimikatseid uut tüüpi ravimiga, millel on potentsiaal sündroomi leevendada. Ravimi müükijõudmiseni võib kuluda kuni aasta, kuid naise sõnul nägi ta prooviperioodil enda puhul juba märgatavat paranemist. Ta lõi ka MTÜ, mis aitab haigust laiemalt teadvustada ning ühtlasi kogub raha täiendavateks ravimiuuringuteks. «Sellest poleks kasu mitte ainult mulle, vaid tuhandetele teistele patsientidele. Lõppkokkuvõttes tahame panustada ravimi müükitoomisse kui ka vajadusel aidata patsientidel seda hankida,» sõnas Fast.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles