Foolhape toetab keha toimimiseks hädavajalikke funktsioone

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Folaati sisaldavad loomulikult näiteks tumerohelised köögiviljad.
Folaati sisaldavad loomulikult näiteks tumerohelised köögiviljad. Foto: Elena Elisseeva / PantherMedia / Elena Elisseeva

Võimalik, et oled kuulnud foolhappe olulisusest rasedatele. Seda on juba pikka aega soovitatud lapseootel naistel võtta sünnidefektide vältimiseks. 

Folaat on vajalik kõigile, sest toetab olulisi kehafunktsioone. Erilist kasu saavad sellest ka mehed, sest aine toetab seemnerakkude arvukuse suurenemist, vahendab portaal Men´s Health

Foolhape on veeslahustuva vitamiin B9 ehk folaadi sünteetiline versioon. Toidud on tihti foolhappega rikastatud, sest loomulikus olekus ei säili see toitudes pikka aega või hävib töötlemisel. Toitumisnõustajate blogist Tervislik Toitumine leiab mõned foolhappe tarbimise nipid. Kuna tegemist on ebastabiilse toitainega, tuleb toidust vajaliku foolhappe koguse kättesaamiseks pöörata tähelepanu toidu valmistamise viisile. Foolhape on kuumuse ja valguse suhtes väga tundlik ning seetõttu tuleks töödeldud toidule alati eelistada värskeid puu- ja köögivilju. Kui toitu siiski töödelda, on tervislikum süüa kergelt aurutatud kui tugevalt praetud sööke.

Folaate on vaja punaste ja valgete vereliblede moodustamiseks, süsivesikute muutmisel energiaks ja terve DNA moodustamisel. Folaadid mängivad olulist rolli metülatsioonis ehk biokeemilises protsessis, mis säilitab kehafunktsioone, seal hulgas rakkude jagunemist, DNA-sünteesi, mürkidest vabanemist, hormonaalse tasakaalu hoidmist, tuju ja vaimset tervist.

Normaalse folaatide taseme säilitamine kehas kaitseb südant ja vereringet, vähendab osade vähitüüpide riski ja võib vähendada depressiooni ja tujuhäireid. Meeste puhul võib see suurendada seemnerakkude arvukust. Ajakirjas Fertility and Sterility avaldatud uuringus anti meestele viis milligrammi foolhapet ja 66 milligrammi tsinki 26 nädala jooksul. Katses osalenute seemnerakkude arv tõusis 74 protsendi võrra. Foolhapet kasutatakse ka tsöliaaklia, maksa- ja neeruhaiguste ning aneemia raviks.

Folaati saab saab omastada toidust või toidulisandist. Lisandi puhul tuleks jälgida, et tegu oleks folaadi aktiivse vormiga ehk metüülfolaadiga.

Toidud, mis sisaldavad folaati

  • tumerohelised köögiviljad, nagu spinat
  • munakollane
  • spargel
  • looma- või kanamaks
  • apelsinid
  • läätsed
  • kõrvitsa-, seesami- või päevalilleseemned
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles