Kas kodu puhastusvahendid põhjustavad kaalutõusu?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukeemia mõjutab soolestiku bakteriaalset koostist.
Kodukeemia mõjutab soolestiku bakteriaalset koostist. Foto: PantherMedia/Scanpix

Erinevate pindade puhastamiseks mõeldud kemikaalid ja kodused desinfektsioonivahendid võivad uue uuringu kohaselt põhjustada lastel ülekaalulisust, kuna need muudavad nende soolestiku bakteriaalset kooslust.

Kolme ja nelja kuuste imikute puhul, kelle kodu puhastati nädalas vähemalt korra desinfektsioonivahenditega, oli kaks korda suurem tõenäosus, et nende soolestikus vohas ohtralt Lachnospiraceae bakterit, vahendab CNN. Kui lapsed said kolme-aastaseks, oli nende bakterite osakaal soolestikus kui kehamassiindeks kõrgem nendel lastel, kelle kodus ei kasutatud pindade puhastamiseks regulaarselt kodukeemiat.

Kõnealune bakter on meie seedesüsteemi normaalne osa, aga selle kõrgem tase seostub juba eelnevate uuringute põhjal suurema keha rasvasisaldusega ja insuliini resistentsusega. Uuringu tegijad soovitavad kasutada kodus ökoloogiliselt sõbralikke puhastusvahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles