Loe, millised on maitsva mango viis kasulikku omadust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mangol söömisel on leitud seedimisele kasulik toime.
Mangol söömisel on leitud seedimisele kasulik toime. Foto: Sergejs Rahunoks / PantherMedia / Sergejs Rahunoks

Maitse- ja värviküllases viljas peituv A-vitamiin ja antioksüdandid hoiavad immuunsüsteemi tugevana ning muudavad naha ja juuksed kauniks. 

Kuigi mangod sisaldavad palju suhkrut, on troopilistel viljadel tervisele palju pakkuda. Portaal Health toob välja vilja viis kasulikku omadust.

Tugevdab immuunsussüsteemi

Tassitäis mangot annab veerandi soovituslikust A-vitamiini vajadusest. See vitamiin on oluline immuunsüsteemi toimimisest, valgete vereliblede loomises ja aktiivsuses. Ebapiisavalt A-vitamiini organismis seostub suurema vastuvõtlikkusega infektsioonidele.

Võib kaitsta vähi eest

Mangos peitub üle tosina eri tüüpi polüfenooli. Nendel taimede ühendid on antioksüdantiivsed omadused, mis kaitseb rakke DNA kahjustuste eest. Need võivad viia degeneratiivse haiguse, näiteks teist tüüpi diabeedi või vähi tekkimiseni. Loomadel tehtud uuringus pärssisid mango antioksüdandid rinnavähi rakkude kasvu.

Mangod parandavad juuste ja naha tervist

A-vitamiin, mida leidub mangos küllaldaselt, on oluline naha juuste ja rasunäärmete toimimises. Viimased, mis on ühendatud karvanääpsudega, aitavad hoida juukseid niisutatuna ja tervena. Tassitäis mangot annab ka umbes 75 protsenti päevasest C-vitamiini vajadusest, mis on vajalik kollageeni tootmiseks ja naha elastsuse hoidmiseks.

Leevendavad kõhukinnisust

Mango söömine leiti uuringus kõhukinnisuse vastu paremini aitavat kui sama suure koguse eraldiseisvate kiudainete võtmine. Küll aga on märgitud, et mango söömine võib mõnel tekitada puhitust ja gaase, eriti neil, kel on ärritunud soole sündroom.

Parandavad veresuhkru regulatsioon

Tundub vähetõenäoline, et magus toit võiks veresuhkrule kasulik olla, kuid see oli Oklahoma ülikooli uuringu tulemus. 20 ülekaalulist naist ja meest sõid 12 nädalat 10 grammi jahvatatud, külmkuivatatud mango viljaliha, koguse, mis on võrdne umbes poole värske mangoga. Uuringu lõpuks oli osalejate vereglükoosi tase madalam, kui alguses. Uurijad usuvad, et puuviljas sisalduvad bioaktiivsed ained, sealhulgas antioksüdandid andsid sellise tulemuse.

Mango söömine on silmadele kasulik

Anioksüdandid luteiin ja zeaksantiin panustavad silmade heaolusse mitmel viisil. Kaks looduslikku ainet kaitsevad silma võrkkesta ja läätse, nende mõjul on nähtud nägemisulatuse suurenemist, vähem ebamugavust pimestavast valgusest, suuremat nägemise kontrastsust ja kiiremat paranemist stressist ja eredast valgusest. Need kaks antioksüdanti kaitsevad silmi kahjuliku ultraviolettkiirguse eest, vähendavad hallkae ja maakula degeneratsiooni progresseerumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles