Läätsede kandmine ujumise ajal pidi naise peaaegu nägemisest ilma jätma

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontaktläätsi tuleb kasutada ettevaatlikult.
Kontaktläätsi tuleb kasutada ettevaatlikult. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Naine pidi peaaegu pimedaks jääma silmainfektsiooni tõttu, mis tekkis tal siis, kui ta oli hotelli basseinis ujudes kontaktläätsed silma jätnud.

Emma Jenkins (39) oli puhkusel Šotimaal, kus pärast basseinis ujumist tundis ta vasakus silmas tugevat valu, kirjutab Daily Mail. Ta ootas arsti poole pöördumisega seniks, kuni jõudis nädalaselt puhkuselt tagasi koju. Paraku jõudis silmas tekkinud infektsioon loetud päevadega hullemaks minna ning arst pani diagnoosi – silma sarvkesta mikroobne põletik ehk keratiit. See oli jõudnud vaid lühikese ajaga silmadele korvamatut kahju teha.

«Mul polnud aimugi, et kontaktläätsede kandmine basseinis ujudes on nii riskantne. Jätsin läätsed silma, et ma paremini näeks. Hirmutav on aga see, kui kiiresti kõik juhtus, olin basseinis vaevu 20 minutit, ometi oleks see võinud mulle nägemise maksma minna,» kirjeldas Jenkins. Naine tundis esmalt valu silmis juba siis, kui ujumise lõpetas. Ta võttis läätsed seejärel kohe silmast, sest valu muutus aina tugevamaks.

Lihtsustatult võib öelda, et ujudes pääsesid naise silma bakterid ning läätsed justkui lukustasid need silma sisse, mis tegigi seisundi hullemaks. Jenkins hakkas tundma tugevaid peavalusid, tema nägemine hägustus ning silmad muutusid nii valulikuks, et ta ei saanud neid avadagi. Kui naine lõpuks kodus arsti juurde jõudis, soovitati tal silmatilku kasutada. Kolm päeva hiljem muutuski aga vasaku silma olukord nii hulluks, kuna bakterid olid seal väga kiirelt paljunenud.

Loe veel:

«Hägusus muutus järk-järgult hullemaks, kuniks ärkasin ühel hommikul üles, kuid ei suutnud valude tõttu silma avada. Mul oli väga valus, kuid olin üsna rahulik ja arvasin, et kõik saab nagunii korda, see on lihtsalt üks tõsine nakkus,» meenutas Jenkins. Haiglas avastati, et naise sarvkest oli turses ja nakatanud, mis omakorda tekitas silmaiirise sisse haavandi. Nägemine oli niivõrd kahjustunud, et ta võis vasaku silmaga tajuda vaid valgust ning liikumist. Arstid olid sunnitud naisele tunnistama, et hetkel on olemas vaid leevendav ravi, ning saatsid ta koju. Tänu hiljem plaani võetud sarvkesta siirdamise operatsioonile  sai ta aga võimaluse nägemine taastada.

«Püüdsin vaevaliselt elada, olles nägija vaid ühest silmast, lõpuks aga arstid nõustusid, et sarvkesta siirdamine oleks mu elukvaliteedi parandamiseks parim valik. Sarvkest ei ole nagu organ, see ei pea doonori omaga klappima, kuid tegu on väga omanäolise operatsiooniga, mille ajal on inimene ärkvel. Mäletan sellest vaid värvide nägemist, veidikest survet silmale ja natuke valu,» rääkis Jenkins. Protseduur kestab üldjuhul vähem kui pool tundi.

Tänaseks on Jenkins operatsioonist taastunud ning nägemine vasakus silmas on jälle peaaegu täielik. Naine paneb südamele, et kontaktläätsi kasutataks nii, nagu nende kasutusjuhend ette näeb. Ta leiab, et paljud ei teadvusta nende vale kasutamisega seotud ohte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles