Ekspert tõendab: HPV vaktsiinil on minimaalselt kõrvaltoimeid (2)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HPV-vaktsiini tehakse sellest aastast kõigile 12-14-aastastele tüdrukutele.
HPV-vaktsiini tehakse sellest aastast kõigile 12-14-aastastele tüdrukutele. Foto: David Castillo Dominici / PantherMedia / David Castillo Dominici

Ravimiameti ekspert kinnitab kõrvaltoimete teatistele tuginedes, et HPV vastu vaktsineerimiseks mõeldud Gardasil 9 on väheste kõrvaltoimetega vaktsiin, millest saadav kasu ületab tugevalt võimalikud riskid.

Septembri algul avaldas terviseameti kokkuvõtte HPV-vastasest vaktsineerimisest: võimalust saada HPV-vastane kaitse on kasutanud esimesel poolaastal üle 10 000 tüdruku. Selgus ka, et kasutatava vaktsiini Gardasil 9 kohta on esitatud 9. septembri seisuga kokku 11 kõrvaltoimete teatist. 

Kaks teatist on esitatud lastevanemate ja 9 tervishoitöötajate poolt. Augusti lõpus ravimiametini jõudnud teatise asjaolud on täpsustamisel, ülejäänud kõrvaltoimed olid mööduvad.

Ravimiameti ohutusjärelevalve büroo juhataja Maia Uusküla ütles Terviseuudistele, et kõigil ravimitel ja vaktsiinidel on kõrvaltoimed, mis üldjuhul on kerged ja mööduvad. Pakendi infolehes on loetletud teadaolevad kõrvaltoimeid, millel seos ravimi/vaktsiini ja reaktsiooni vahel on vähemalt võimalik.

Ühes teatises kirjeldati tõsist kõrvaltoimet. Teatise edastas kooliõde. 12-aastane tüdruk pöördus kooliõe poole süstekoha valulikkuse tõttu nädal vaktsineerimisest ja kuu aega pärast vaktsineerimist tekkisid vaktsinatsioonikoha tihenemine ja nahaalune mädakolle, mis vajas haiglaravi ja antibiootikumide manustamist. Patsient paranes täielikult. Reaktsiooni teke võis olla seotud protseduuri või süstimisjärgse saastumisega.

Ülejäänud 10 teatises kirjeldati mittetõsiseid reaktsioone. Seitsmel juhul paranesid tütarlapsed täielikult. Viie teatise puhul hindas terviseamet seose vaktsiini ja reaktsiooni vahel tõenäoliseks/võimalikuks: kolmel korral teatati minestusest, mis on Uusküla sõnul psühhogeenne reaktsioon, mis tekkis süstimise ajal ja ei ole vaktsiini kui ainega seotud. Samuti teatati lümfisõlmede suurenemisest ja valulikkusest, süstekoha tursest ja valulikkusest, nõrkusest, peavalust, iiveldusest.

«Kahe teatise puhul hindasime seose vaktsiini ja reaktsiooni vahel kahtlaseks/seos puudub: ühel juhul tekkisid nädal vaktsineerimisest iiveldus, oksendamine, peavalu ja minestustunne, mis kestsid ühe päeva, esinesid teised võimalikud põhjused,» rääkis Uusküla. Teisel juhul tekkis parema hüppeliigese turse, punetus ja valu nädal pärast vaktsineerimist, mis kestsid umbes nädal (hüppeliigese valu pisut kauem).

Loe vaktsiini kõrvaltoimete kohta rohkem Terviseuudistest

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles