Psühholoogid ja logopeedid taotlevad tervishoiutöötajatega sarnaseid õigusi

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoog. Pilt on illustreeriv.
Psühholoog. Pilt on illustreeriv. Foto: Dmitriy Shironosov / PantherMedia / Dmitriy Shironosov

Psühholoogid ja logopeedid taotlevad oma töötingimuste lisamist tervishoiutöötajate palgaleppesse.

Eesti Psühholoogide Liit, Eesti Kliiniliste Psühholoogide Kutseliit  ja Eesti Logopeedide Ühing esitasid täna tervishoiutöötajate palgaleppe läbirääkimiste osapooltele ettepaneku lisada leppesse tervishoiu erispetsialisti mõiste ning määrata kindlaks nende palgatingimused sarnaselt arstide, õdede ja hooldajatega.

Tervishoiu erispetsialistid osutavad psühhiaatria, taastusravi, neuroloogia, pediaatria ning muudel erialadel olulises mahus tervishoiuteenuseid, mis raviprotsessis on sageli põhiteenused ning kannavad olulist rolli patsiendi diagnoosi täpsustamisel ja tervenemisel, kirjutasid erialaliitude esindajad pöördumises. «Tervishoiu erispetsialistid väärivad sarnaseid õigusi teiste tervishoiutöötajatega, sealhulgas erialase kvalifikatsiooni senisest täpsemat määratlemist. On ootuspärane, et kollektiivlepe hõlmaks kõiki tervishoiuteenuse osutamisel osalevaid töötajaid,» seisis pöördumises. 

Pöördumisele alla kirjutanud teevad ettepaneku määrata kliiniliste psühholoogide ja logopeedide töötasu alammääraks 90 protsenti üldarsti baastöötasust.

«Praegune erispetsialistide palgatase ei ole vastavuses tööturu vajadusega ega vasta nende kutsekvalifikatsiooni tasemetele,» kirjutasid erialaliitude esindajad. «Taotleme erispetsialistide töötasude alammäärade sidumist üldarsti omaga sarnaselt arstide, õdede ja hooldajatega. See annab nii töötajatele kui ka tööandjale kindlustunde, et nende töö on õiglaselt väärtustatud ning töötasu korrelatsioonis teiste tervishoiutöötajatega.»

Erispetsialistide teenused lisati haigekassa tervishoiuteenuste loetellu 2006. aastal, mil muu kõrgharidusega spetsialisti palgatase võrdsustati arsti baaspalgaga. Majanduskriisi aastatel 2008-2011 teenuste hinnad külmutati ning need on jäänud samale tasemele tänaseni.

Eestis on praegu 158 kutsega kliinilist psühholoogi, kellest paljud ei tööta haiglates või töötavad osakoormusega. Logopeede töötab tervishoiusüsteemis 82. Psühholoogide ja logopeedide ühispöördumisele on avaldanud toetust Eesti Taastusarstide Selts, Ludvig Puusepa nimeline Neuroloogide ja Neurokirurgide Selts, Tartu Ülikooli Psühholoogia Instituut ning Tallinna Ülikooli Loodus- ja Terviseteaduste Instituut. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles