Lastearstid hoiatavad vanemaid levinud abivahendi kasutamise eest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käimistoega liikumine ei paranda lastearstide õhenduse sõnul lapse kõndimisoskusi.
Käimistoega liikumine ei paranda lastearstide õhenduse sõnul lapse kõndimisoskusi. Foto: JCB Prod / PantherMedia / JCB Prod

Uus uuring näitas, et laste käimistoed on endiselt suured õnnetuste põhjustajad ning lastearstid pooldavad nende keelustamist.

Aastatel 1990-2014 sattus hinnanguliselt 230 676 USA imikut haiglasse käimistugedega seotud õnnetuste tõttu, vahendab Business Insider esmaspäeval ajakirjas Pediatrics avaldatud uuringut.  

Käimistugesid kasutavad enamasti 5–15 kuu vanused imikud, kirjutasid uuringu autorid. Kuna seadeldistel on rattad, annavad nad veel kõndima õppivatele lastele suurema liikuvuse, mis seab lapsed võimalikku ohtu. Kõige rohkem õnnetusi juhtus siis, kui laps kukkus kõndimistoega trepist alla. Samuti lasid toed beebidel haarata teravaid esemeid, kodukeemiat või puudutada kuumi pindu.

Uurijad kasutasid andmeid USA riiklikust õnnetuste jälgimissüsteemist, kus oli esindatud ligi 100 haigla andmed. Käimistugedega seotud õnnetuste arv vähenes uurimisperioodi jooksul 84,5 protsenti. Tõenäoliselt on see tänu ratastega tugede väiksema kasutamise ja nendega seotud turvastandardite tõstmise.

Lisaks ei ole käimistugedel lapsele mingisugust kasu. USA Lastearstide ühing (American Academy of Pediatrics) väidab, et käimistoed lükkavad lapse iseseisvat käimist hoopis edasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles