Kui palju tohib laps televiisorit vaadata? (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed ei tohiks teleri ees või arvutimänge mängides veeta rohkem kui seitse tundi nädalas.
Lapsed ei tohiks teleri ees või arvutimänge mängides veeta rohkem kui seitse tundi nädalas. Foto: PantherMedia/Scanpix

Televiisori vaatamine võib põhjustada lapsele magamisraskusi, tõsta tema ärevustaset ja kalduvust depressiivsusele, samuti süvendada keskendumis – ja tähelepanuprobleeme ning panustada ülekaalulisuse tekkimisse.

Uuringute järgi söövad ka televiisorit vaatavad lapsed rohkem ja kahjulikumaid toite, mida nad näevad telereklaamidest, teavitab MedlinePlus. Alla kahe-aastased lapsed ei peaks üldse televiisorit vaatama – väga väikestele lastele mõeldud videod ei turguta tegelikult nende arengut.

Kahe kuni viie-aastastel lastel võib lubada veeta teleri ees või videomänge mängides nädalas üks kuni seitse tundi, kirjutab Kids Health. Päevas pole soovitatav veeta seal üle tunni aja, on uuringute põhjal veendunud Ameerika Pediaatrite Ühendus.

Viieste kuni 18-aastaste puhul soovitatakse samuti hoida silma peal ja televiisori ning arvutikasutust piirata. Kohe kindlasti sel juhul, kui selle tõttu ei saa laps välja puhata, vajades argiselt und kaheksa kuni kümme tundi ööpäevas. Samuti oleks igapäevaselt soovitatav tund aega füüsilist aktiivsust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles