Saa teada: mida teeb gripiviirusse nakatumine sinu ajuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripiviirus ründab.
Gripiviirus ründab. Foto: PantherMedia/Scanpix

Valus kurk, uimasus, väsimus, kinnine või nohune nina, köha, lihasvalud üle keha – märgid, et naha vahele on pugenud viirushaigus. Samuti muutub ajutalitlus, mistõttu on sootuks teine ka meeleolu.

Keha vastus igasuguse patogeeni ehk ohtliku võõrkeha sissetungi puhul on immuunsüsteemi aktiveerimine. Selle eesmärgiks on tõvestav mikroob hävitada ja hoida keha kahjustumise eest, rõhutab doktor Josh Axe.

Kõigepealt ühildub viirus peremeesorganismi rakkudega ja üritab seal paljuneda märkamatult, et garanteerida ellujäämine. Rakkudel on aga mehhanism sissetungijate tuvastamiseks. Haigussümptomid on viirusliku infektsiooni puhul immuunreaktsiooni tunnused. Palavik, alanenud isu, motivatsioon, tuju, keskendumisvõime, motoorne pidurdus tulenevad tsütokiinide vabanemisest aju erinevates osades – need on immuunsüsteemi mediaatorid, mis tagavad ajutiselt immuunrakkude vahelise infovahetuse. Tsütokiinid aktiveerivad ajus mehhanismi, mis vähendab meeleolu ja erksustaset mõjutavate neurotransmitterite sünteesi, vabanemist ja toimimise efektiivsust.

Neurotransmitterite dopamiini ja serotoniini taseme langus mõjutab õppimisvõimet, mälu, samuti positiivsuse ja heaolu tunnet, jättes põdeja kurvameelsesse seisundisse. Noradrenaliini taseme alanemine põhjustab reaktsioonikiiruse alanemist. Koliinitaseme langus avaldab mõju võimele luua uusi mälestusi ja glutamaadi taseme langus mõjutab lihaseid.

Neurotransmitterite taseme alanemisel on mõju erinevatele aju piirkondadele, eriti basaalganglionile, mõhnkehale, amügdalale ja hipokampusele. Need piirkonnad on seotud motoorse võimekuse, motivatsiooni, ärevuse, organismi erutuse ja mäluga.

Kehatemperatuuri, söögiisu, janu ja teisi autonoomseid funktsioone reguleerivas hüpotaalamuses takistab tsütokiinide vabanemine normaalset talitlust. Sestap tõuseb tavaliselt ka temperatuur, suureneb unevajadus ja väheneb isu.

Immuunreaktsiooni tõttu toimuv kognitiivne tagasilangus algab 24-48 tundi enne teiste sümptomite avaldumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles