Parasiidid silmas! Kontaktläätsede kandjate hulgas levib pimedaks jätta võiv haigus

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontaktläätsi kandes peab neid puhastama hoolikalt - kindlasti ei tohi seda teha tavalise veega.
Kontaktläätsi kandes peab neid puhastama hoolikalt - kindlasti ei tohi seda teha tavalise veega. Foto: PantherMedia/Scanpix

Acanthamoeba keratiit on silmahaigus, kus pahategijaks on acanthamoeba nimeline parasiit, mida võib leiduda näiteks saastunud vees, ja mis võib põhjustada pimedaks jäämist.

Mikroorganism paljuneb ja põhjustab esmalt sarvkestapõletikku ja valulikuks muutumist. Kõige rängemate haigusjuhtumite korral jääb inimesele nägemist alles vähem kui 25 protsendi ulatuses või järgneb täielik pimedus. Ligi neljandik haigusse nakatunud inimesi vajavad sarvkesta siirdamist, et haigust ravida või taastada nägemist.

Uute uuringute andmeil on muidu haruldane haigus üha usinamalt levimas kontaktläätsekasutajate hulgas, kirjutab News Medical. Taaskasutatavate kontaktläätsede kandjad on uurijate hinnangul kasutanud ilmselt ebatõhusat puhastusvedelikku, kasutanud selleks vett või halva silmahügieeniga.

Kolm korda suurem risk silmahaigusse haigestuda on nendel, kes ei puhasta kontaktläätsi korralikult, ei pese või kuivata enne kontaktläätsede katsumist käsi ja kes kandsid läätsi basseinis ujudes või mullivannis. Riskifaktorid on ka kontaktläätsi kandes duši all käimine ja näo pesemine.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles