Avastus: suitsetajatel kujuneb sagedamini invaliidistav ajuhaigus

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetajate vastupanuvõime haiguse välja kujunemise ees on madalam.
Suitsetajate vastupanuvõime haiguse välja kujunemise ees on madalam. Foto: PantherMedia/Scanpix

Üleilmne Sclerosis Multiplex`i Ühing avaldas iseseisvate uurimuste tulemused, mille kohaselt haigestuvad ravimatusse närvisüsteemi haigusse rohkem suitsetajad. Samuti on nende jaoks haigus raskema kuluga, põhjustades kiiremat invaliidistumist.

Uurimistulemuste andmeil muudab suitsetamine Sclerosis multiplexi aktiivsemaks, sümptomid hullemaks ja piirab kiiremini liikumisvõimet, vahendab News Medical. Kui algselt võivad haiguse küüsis olevad inimesed loota ka selle vahepealsele vaigistumisele, siis suitsetamine võib haiguskulu tõugata ruttu progresseeruvasse faasi, mil sümptomid on pidevad, üha raskekujulisemad ja pöördumatud.

Ühes uuringus sai aga kinnitust, et suitsetamisest loobumine võib progresseeruva faasi, mille vastu puudub ravi, edasi lükata suisa kaheksa aasta võrra.

Suitsetamine muudab viletsamaks aju vastupanuvõime haigusega võidelda. Samuti on madalam selle võimekus haigust esiti eemal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles