Läbimurre meditsiinis: halvatud neiu saab pärast seljaaju stimulaatori paigaldamist taas kõndida

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

Neli aastat tagasi veeres Kelly Thomase juhitud auto neli korda üle katuse ja vastu puud. Neiu keha rippus liikumatult sõiduki aknast välja.

Paar nädalat hiljem ärkas ta üles haiglas, juhtmete ja traatidega aparatuuri külge ühendatud, kirjutab CNN. Ta oli 19aastane ja kogu tema keha oli allpool rinnakut halvatud.

Kuna neiu siht oli vaatamata väga väikesele arstide poolt antud võimalusele taas kõndima hakata, ühines ta innovaatilise meditsiiniprogrammiga Louisville Ülikooli selgroovigastuste uuringute instituudis. Nende äsja avaldatud uuringutulemuste kohaselt hakkasid uuesti kõndima kaks patsienti neljast, kes olid vigastuse kohast allapoole täielikult halvatud, kuid kellele opereeriti seljaaju stimuleeriv seadeldis. Kelly on üks nendest patsientidest, kel taastus pärast protseduuri liikumisvõime. Mitte küll täielikult, ta peab endiselt kasutama abistavat kõndimisraami. Pärast protseduuri pidi ta ka läbima 10-kuulise taastusravi.

Projekti juhtivteadur Claudia Angeli tähendab, et see näitab seljaaju paindlikkust ja kui palju abi on selle stimuleerimisest. Operatsiooniga sisestatakse seljaajusse epiduraalne stimulaator, mis võimaldab allpool vigastuse kohta asuvatel neuronitel ajust signaale vastu võtta. Kõikidel patsientidel on pärast protseduuri registreeritud tahtlikku jäsemete liigutamise taastumist suuremal või vähemal määral. Samuti paranes põie kontrollimise funktsioon.

Teine patsient, kelle jaoks on tänu stimulaatorile käimine taas võimalik, oli enne halvatud üle terve keha, suutmata liigutada jalgu või käsi, tundlikkus ja vabatahtlike liigutuste tegemise suutlikkus säilinud vaid näopiirkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles