Murettekitav statistika: rinnapiima saavate laste osakaal väheneb Eestis aasta-aastalt

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
newborn baby girl
newborn baby girl Foto: Mitar gavric / PantherMedia / Mitar gavric

Kuue kuu vanuselt ainult rinnapiima saavate laste osakaal väheneb iga aastaga. Aasta vanuselt toidetakse rinnaga kolmandikku lastest, mis on jäänud aastate lõikes samaks.  

Esimesel kolmel elukuul oli täielikul rinnapiimatoidul 64 protsenti Eesti lastest, kuue kuu vanuselt aga vaid 23 protsenti lastest, selgub Tervise Arengu Instituudi (TAI) täna avaldatud statistikast 2017. aasta kohta. Ainult rinnapiima saavate laste osakaal on Eestis aasta-aastalt vähenenud. 

Aasta varasemaga võrreldes on nende kuue kuu vanuste laste osakaal, kes saavad ainult rinnapiima, vähenenud 3 protsenti ja 2013. aastaga võrreldes pea viiendiku võrra. Samaks on jäänud nende laste osakaal, kes ühe aasta vanuselt saavad lisaks toidule ka rinnapiima – neid on kolmandik.

Kolmekuuselt osalisel ja täielikul rinnapiima toidul olnud laste osatähtsus.
Kolmekuuselt osalisel ja täielikul rinnapiima toidul olnud laste osatähtsus. Foto: Tervise Arengu Instituut.

Kõige rohkem on rinnapiima saavaid lapsi Hiiumaal – kuuekuuselt sai vaid rinnapiima 71 protsenti ning aasta vanuselt sai rinnapiima lisaks muule toidule 45 protsenti. Lisaks on maakondlikus lõikes viimase viie aasta võrdluses enam suurenenud osaliselt ja täielikult rinnapiima saavate imikute osatähtsus Lääne, Võru, Põlva ja ka Valga maakonnas ning vähenenud Jõgeva ja Lääne-Viru maakonnas.

Kuuekuuselt osalisel ja täielikul rinnapiima toidul olnud laste osatähtsus.
Kuuekuuselt osalisel ja täielikul rinnapiima toidul olnud laste osatähtsus. Foto: Tervise arengu instituut

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovitab toita imikut vaid rinnapiimaga kuni pooleaastaseks saamiseni, seejärel jätkata rinnaga toitmist osaliselt koos täiendava toiduga kuni lapse kaheaastaseks saamiseni või kauemgi. Siinjuures on ka praegune näitaja oluliselt madalam kui seda vajalikuks peetakse, et optimaalselt kaitsta nii emade kui ka laste tervist. WHO eesmärk on tõsta 2030. aastaks kuni kuue kuu vanuste täielikul rinnapiima toidul olnud laste osatähtsus 70 protsendini. 

Enamikes maakondades tegutsevad imetamise nõustajad, kelle kontaktid on leitavad Eestis Sünni ja Imetamise Eesti Tugiühing (SIET) kodulehelt. Ühingu tegevuse eesmärk on parandada imikute, väikelaste, nende emade ja perede tervist ning heaolu, kaitstes, edendades ja toetades raseduse, sünnituse ning rinnaga toitmise praktikaid.

Täielikul rinnapiimatoidul olemine tähendab, et laps saab vajadusel rinnapiimale lisaks vitamiine ja ravimeid, kuid mitte teed, vett, mahla, piimasegu või midagi muud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles