Viimasele piirile viidud perearstid võivad nimistust loobuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekoormatud noored arstid kaaluvad ameti maha panemist.
Ülekoormatud noored arstid kaaluvad ameti maha panemist. Foto: Csaba Deli / PantherMedia / Csaba Deli

Perearstidele määratud nimistu suurus ületab nende võimeid ja paneb läbipõlema ning ametist loobumist kaaluma. 

Nii mõnigi noor perearst kaalub ametist loobumist, kuna aina kasvav nimistu viib läbipõlemise piirile ja üha raskem on kvaliteetset arstiabi pakkuda, samas kui terviseamet leiab, et perearstil pole õigust uutele patsientidele «ei» öelda, vahendab Med24

Perearstide selts on juba mõnda aega rääkinud, et perearsti nimistu piirsuurus peaks olema 1600 inimest praeguse 2000 asemel. Arst, kel jaksu rohkem, võiks ka üle 1600 inimese nimistusse võtta, kuid tal ei peaks olema selleks kohustust. Eesmärk oleks tagada kvaliteetne teenus, hea kättesaadavus ning ennetada arstide läbipõlemist. Just neile põhjustele viidates on mitmed perearstid juba siis, kui neil pole 2000 inimest nimistus, hakanud uutele patsientidele «ei» ütlema.

Nii teeb näiteks Tallinna perearst Anneli Virks, kes viitab sellele, et nimistu suurenemine vastsündinute ja pereliikmete arvelt on loomulik. Praegu saab ta oma 1830 patsiendiga nimistuga hakkama, kuid on tundnud end n-ö tipp-hooajal korralikult läbipõlenuna ning korduvalt kaalunud ameti maha panemist. 2000 oleks tema jaoks liig. «Eelmise aasta kogemus näitab, et see arv ei või enam tõusta,» sõnas Virks.

Sama teeb perearst Laura Prett, kelle nimistus on 1727 inimest. Ta tunneb, et see ongi tema piir. Arvestades vähest töökogemust perearstina, leiab ta, et ei suuda rohkem patsiente kvaliteetselt ära teenindada. «Eitava vastusega rikun seadust punktis, et inimestel on võimalik vabade kohtade olemasolul ise perearsti valida,» ütleb Prett. Samas tunneb ta, et arvestades oma lühikest töökogemust, on tervishoiuteenuse kvaliteedi hoidmiseks praegune nimistu suurus tema jaoks optimaalne.

Perearstide seltsi juht Le Vallikivi rääkis suvel Eesti Arstile antud intervjuus, et perearstide seas korraldatud küsitluse järgi peab enam-vähem 100 protsenti oluliseks õigust teatud piirmäärast alates patsientidele «ei» öelda ja piir võiks olla 1500–1700 patsienti.

«Loomulikult ei tähendaks see, et hakkaksime suurematest nimistutest inimesi välja arvama. Lihtsalt tekiks varem õigus keelduda juurde võtmast,» rääkis Vallikivi, selgitades, et arste on niigi vähe ning sundides neid haigeks töötama ja läbi põlema, lahkuvad nad süsteemist. «Siis on arste veel vähem ja neid väheseid allesjäänuid tapame järjest suurema koormusega.»

Vallikivi viitas tõsiasjale, et on palju nimistuid, kus pole 1600 patsienti, ja esmajoones võiks uut perearsti otsiva patsiendi suunata sinna. Samas aga heidab nii mõnigi perearst terviseametile ette just seda, et amet määrab nende nimistusse ise patsiente, kellele nad on juba «ei» öelnud. Anneli Virksi sõnul on niimoodi lisatud tema nimistusse 2-3 inimest.

«Mõnikord on inimene öelnud, et terviseameti lehe järgi on meil 170 vaba kohta, aga siis olen kirjutanud vastu, et meil iga perearst teab oma võimeid ja seda, mis tasemest ta suudab kvaliteetset teenust pakkuda,» selgitas Virks, kelle sõnul enamus ei lähe terviseametisse õigust nõudma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles