Noor USA naine räägib, milline on elu Downi sündroomiga kaksikvennaga

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaksikud Julia ja Michael Toronczak.
Kaksikud Julia ja Michael Toronczak. Foto: Kuvatõmmis lehelt Daily Mail

Tervelt ühe kromosoomi poolest erinevad USA kaksikud kasutavad suhtlemiseks emotsioonide keelt. 

Califonias San Diegos elavad kaksikud on ühed maailma haruldaseimad, sest 22-aastasel Julia Toronczakil ei ole Downi sündroomi, kuid tema kaksikvennal Michaelil on, vahendab Daily Mail

Michael on sündinud niivõrd tugeva haiguse vormiga, et ei ole võimeline rääkima. Olenemata nende erinevustest, ütleb Julia, et nad on lahutamatud ning jagavad ühist kirge vee vastu. Kaksikud käivad koos ookeani ääres ja vaatavad kuidas lained vatu kallast peksavad. Kuigi Michael ei suuda rääkida, jagavad nad siiski oma keelt, näiteks suhtlevad nad näoilmete kaudu.

Julia sõnul on Michael näoilmete lugemises väga osav ning tunnetab samuti inimeste emotsioone. Kaksikute ema Grazyna jäi rasedaks kui ta oli 40-aastane. Ema ei teadnud kuni sünnihetkeni, et Michaelil on Downi sündroom. Downi sündroomi ühingu (NDSS) andmetel on üle 35-aastase naise võimalus saada Downi sündroomiga lapse 1:350. Ema sõnul ei hakanud tal kunagi igav, sest lapsed olid väga erinevad: Julia oli algusest peale väga iseseisev, kuid Michael temast sõltuv. 

Julia sõnul on Downi sündroomiga inimesed väga armsad ja ehtsad. Tema sõnul ei huvita Michaelit kunagi milline inimene ning tal ei ole kellegi suhtes eelarvamusi. Ta võtab kõiki samal armastaval moel. Julia sõnul on Downi sündroomiga vennaga elamine talle õpetanud palju rohkem kui ükski ülikool seda suudaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles