Kuidas annab endast märku oraalne psoriaas?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keelele tekkinud laigukesed võivad olla oraalse psoriaasi sümptomid.
Keelele tekkinud laigukesed võivad olla oraalse psoriaasi sümptomid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui keelele on moodustunud lõhed või siledad punetavad laigud, nii et see näeb välja nagu kaart geograafiatunnist, on see psoriaasi tundemärk.

Psoriaas on autoimmuunhaigus, mis sunnib inimese nahka kasvama kiiremini kui tavapärane ja selle tulemuseks on punetav, tihti paiguti kestendav nahk, kirjutab Medical News Today. Psoriaasilaigud võivad ilmuda kõikjale kehal, ehkki sagedasti ilmutavad need end peanahal, küünarnukkidel ja põlvedel.

Mõnikord mõjutab psoriaas ka suud ja keelt. Oraalne psoriaas võib põhjustada keelel laike, mida ümbritsevad ääred on kollakad või valged. Psoriaas võib põhjustada keele värvuse, tekstuuri ja tundlikkuse muutust. Keel võib samuti paistetada. Mõnikord võivad paistetus ja valu olla nii suured, et raske on süüa või juua. Psoriaas võib ppõhjustada ka igemete naha kahjustumist, põletavat tunnet vürtsikate asjade söömisel või maitsemeele muutumist ving isegi haavandeid suus või selle ümber.

Kui su suus toimuvad sellised muutused, pöördu arsti poole, kust saad abi. Ennetamiseks tuleks loobuda suitsetamisest, pöörata tähelepanu korralikule suuhügieenile ja stressi alandamisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles