Kliinikum on tänavu teinud 56 elundisiirdamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülenurme lennuväljale saabus Rootsist lennuk doonormaksaga.
Ülenurme lennuväljale saabus Rootsist lennuk doonormaksaga. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu ülikooli kliinikum on tänavu teinud 56 elundisiirdamist ning taotleb rahvusvahelise elundivahetusorganisatsiooni liikmesuse eest tasumist riigieelarvest.

Tartu ülikooli kliinikum liitus eelmisel aastal Skandinaavia riikidevahelise elundivahetuse ja elundisiirdamiskeskuste ühendusega Scandiatransplant. Liitumisest peale on 16 Eesti patsienti siiratud mõnest teisest Scandiatransplandi keskusest pärinenud doonorielunditega.

Rahvusvahelise organisatsiooni liikmesusega kaasneb iga-aastane liikmemaks, mille määrab Scandiatransplandi nõukogu. 2016. aastast on see olnud 2600 Taani krooni iga eelmisel kalendriaastal siiratud patsiendi kohta.

Tänavu tuli kliinikumil tasuda liikmemaks eelmisel aastal tehtud siirdamiste eest kogusummas 6787 eurot. Lisarahastust selleks riigieelarvest ei saadud, kliinikum tasus summa oma vahenditest. Järgmisel aastal tuleb tasuda liikmemaks kõigi käesoleval aastal toimuvate elundisiirdamiste eest. Arvestades seni tehtud 56 siirdamist on liikmemaksu prognoositav suurus 25 000 – 27 000 eurot.

2016. aastal moodustatud siirdamisnõukogu ei pea õigeks, et kliinikum peab katma liikmemaksu oma vahenditest ehk muude tervishoiuteenuste osutamise arvelt. Seetõttu pöördus nõukogu sotsiaalministeeriumi poole, leidmaks järgmisest aastast võimaluse Scandiatransplandi liikmemaksu rahastamiseks riigieelarvest.

Scandiatransplant on kuue riigi – Islandi, Norra, Rootsi, Soome, Taani ja Eesti – ühtteist elundisiirdamiskeskust liitev organisatsioon, mille ülesanne on korraldada riikidevahelist elundivahetust ning tagada doonorielundite jälgitavus doonorist retsipiendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles