Geenidoonor Koit Toome: loobusin alkoholist, jälgisin toitumist ja võtsin 13 kilo alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koit Toome võtab end iga paari-kolme aasta tagant korralikult käsile ja teeb kaalus kärpe.
Koit Toome võtab end iga paari-kolme aasta tagant korralikult käsile ja teeb kaalus kärpe. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Muusik Koit Toome lähisugulaste hulgas on esinenud vähki. Ta andis SYNLAB laboris geeniproovi, et saada teada, millised pärilikud eelsoodumused perekonnas valitsevad, millised riskid võivad olla lastel ja mida ise tervislike eluviiside kohandamisel silmas pidada.

«See on ikkagi nii põhjalik test, et siin saab kõik teada. Kui selline võimalus on, seda tuleb kasutada. See on väga tänuväärt asi,» kiidab Koit Geenivaramut.

Koit tõdeb, et igapäevaselt ta tervisliku seisundi üle pead ei murra, ehkki teadvustab oma elustiili mõju. «Ei saaks öelda, et mul oleksid just kõige tervislikumad eluviisid. Eile läksin kell seitse magama, täna läksin kell neli magama. Joon kohvi hommikul ja käin kaks korda nädalas tennist mängimas, see on kõik. Vahel harva võtan vitamiini - kui meelde tuleb.»

Häirekellad hakkavad Koidul tavaliselt lööma seoses tasahilju silmatavate muutustega. «Mina panen seda tähele, et mida vanemaks saan, seda raskemaks lähen. Hakkab kaal tõusma! Kaalu järgi saab kõige paremini aru, et peaks vahepeal eluviisi kohendama. Siis mingi hetk ma võtan ennast kätte ja viis kilo maha! Siis jälle tunnen ennast hästi, saan ilusti vormi ja lasen niimoodi mugavalt järgmised aastad,» muheleb Koit. 

Ta on ennast kokku võtnud ja sihilikult kaalu kaotanud kolm korda. Esimene kord oli juba ligi kümme aastat tagasi. «Ma võtsin kolme kuuga alla 13 kilo – põhimõtteliselt sel ajal loobusin alkoholist, suhkrust, igasugusest saiast.» Ta jõi ainult vett, ei mingeid magusaid jooke, sõi salateid, kergeid asju ja muutis koguseid väiksemaks. Õhtuti ei muginud pastaroogi. «Kaal läks niimoodi maha, et vähe ei olnud! Mäletan, tundsin, et ma pole ennast peaaegu vist teismeliseeast alates nii hästi tundnud. Enesetunne läks nii heaks ja metsik power tuli sisse,» märgib Koit.

Järgnevatel kordadel pole ta kaalukaotust ette võtnud nii radikaalselt. Ka enne Eesti Laulu konkurssi, kus nad Lauraga üles astusid, tegi ta kaalus kärpe. «Siis ma samamoodi võtsin kaks või kolm kuud ja viis või seitse kilo alla. Loobusin alkoholist ja jälgisin toitumist. Ja kaal läks niimoodi alla kohe ja ma tundsin ennast väga hästi. Tegelikult nii kui ennast natukenegi kätte võtta, hakkavad muutused toimuma. Aga inimene on mugav. Mina olen ka mugavustsoonis. Vahepeal võtad lõdvalt ja siis tuleb vahepeal end jälle kätte võtta. Kogu aeg ei viitsiks nii, et muretsed ja vaatad,» tõdeb Koit.

Koit tunnistab, et ta töös pole mingit regulaarsust, ei toitumises ega magamises. «Muusiku elukutse on väga ebatervislik. Tihti kui öösel koju tuled, siis on ainukene variant süüa mingit burgerit või bensiinijaamast rämpstoitu.» Koit ütleb, et tal on raudselt kogu aeg D-vitamiini puudus, sest ta pool aastat päikest ei näe. Läheb hilja magama ja kui silmad lahti lööb, on taas üsna pime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles