Haigekassa: vaidluste lõpuni pakuvad eraarstiabi piirkondlikud haiglad (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hankes osalejate arvu tõttu on sisse antud ka tavapärasest enam vaidlustusi ja lepinguteni jõudmine on seetõttu võtnud oodatust rohkem aega.
Hankes osalejate arvu tõttu on sisse antud ka tavapärasest enam vaidlustusi ja lepinguteni jõudmine on seetõttu võtnud oodatust rohkem aega. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Erialadel, kus lepingute sõlmimine vaidluste tõttu aega võtavad, ei jää inimesed abita, teatab haigekassa. Siiani eraraviasutustes osutatud arstiabi pakuvad vaidluste lõpuni haiglavõrgu arengukava haiglad. 

Peamiselt on vaidlustused esitatud Tallinnas ja Tartus. Tallinnas mõnel kirurgilisel erialal, Tartus oftalmoloogia (silmahaiguste), günekoloogia (naistehaiguste) ning kardioloogia (südamehaiguste) erialadel. Lepingupartnereid kuvav kaart täieneb jooksvalt. 

Sõltumata hankelepingu jätkumisest saavad kõik 30. septembri seisuga haigekassa lepingut omava erakliiniku järjekorras olevad patsiendid vastuvõtule ja neil on võimalik ravi arsti juures lõpule viia. «Haigekassa lepingupartneri ehk erakliiniku vahetudes ei pea inimesed muretsema. Need, kel on arsti vastuvõtuajad kuu lõpu seisuga kirjas, saavad kokkulepitud kuupäeval ja kellaajal arsti juures ära käia,» kinnitas Haigekassa juhatuse liige Maivi Parv.

Parv selgitas, et kui inimene soovib end alates 1. oktoobrist eriarsti juurde kirja panna, peaks ta esmalt minema haigekassa kodulehele ning tutvuma, millised raviasutused haigekassa lepingu toel eriarstiabi pakuvad, nende seast endale sobiliku arsti välja valima ja aja kinni panema. Samuti on nõu võimalik küsida haigekassa infotelefonilt. 

«Teeme nii mahukat riigihanget esmakordselt ja erakliinikute huvi meie lepingupartneriks saada on suur. Hankes osalejate arvu tõttu on sisse antud ka tavapärasest enam vaidlustusi ja lepinguteni jõudmine on seetõttu võtnud oodatust rohkem aega. Kuid meie eesmärk on, et inimesed saaksid neile vajaliku eriarsti juurde ja see on kindlasti tagatud,» lisas Parv. 

Täiendavate eriarstiabi lepingupartnerite leidmiseks viis haigekassa läbi riigihanke, milles hinnati põhjalikult pakutava tervishoiuteenuse kvaliteeti, arstiabi kättesaadavust, pakkuja senist õiguskuulekust ja pakutavat soodustust haigekassa hinnakirjast.

Eriarstiabi osutavad Eestis peamiselt haiglavõrgu arengukava haiglad ehk suurhaiglad ja erasektorist hangitava eriarstiabiga soovib haigekassa suurendada inimeste võimalusi eriarsti juurde pääsemiseks. Hanke tulemusena on tänaseks sõlmitud üle kahe kolmandiku lepingutest. Haigekassa ostab järgmisel kolmel aastal erasektori kliinikutelt aastas ligikaudu 46 miljoni euro eest vähemalt 590 000 ravijuhtu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles