Texase poiss oli kõnevõimetu, kuni hambaarst tegi talle lihtsa protseduuri

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse kõneraskused tulid kinnisest keelekidast.
Lapse kõneraskused tulid kinnisest keelekidast. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Texases elava Mason Motzi vanemad arvasid, et poiss ei kõnele, sest sai 10 päeva vanusel ajuarteri aneurüsmi. Laps hakkas logopeedi juures käima juba üheaastaselt, ning neljaastase lapse kõne oli aastaid eakaaslaste omast maas.

Lisaks kõneraskustele, sai poiss Sotose sündroomi diagnoosi. See on häire, mis võib põhjustada õpiraskusi või hilinenud arenemist. Vanemad harjusid juba viisiga, kuidas nende poeg suhtles. Ta hääldas sõna alguse, kuid mitte lõpu. Motzi vanemad olidki ainukesed, eks teda mõistsid, vahendab Seattle Times

Kõik muutus 2017. aasta aprillis, kui laste hambaarst tegi Masonile protseduuri, mil ei olnud algselt mingit pistmist tema kõnehäiretega. Hambaarst märkas, et poisi keelekida oli lühem kui tavaliselt ja kinnitus keele otsa külge, mistõttu ei liikunud keel vabalt. Arst tegi peale vanematelt nõusoleku küsimist kiire 10 sekundilise laseriprotseduuri ning lasi poisi koju.

Kuna Mason polnud terve päeva söönud ütles ta kodus vanematele: «Olen näljane ja tahan juua. Kas võiksime filmi vaadata.» Vanemad ei suutnud oma kõrvu uskuda, sest laps rääkis nagu tavaline neljaastane. Varem sarnanes poisi kõne rohkem üheaastase lapse omale.

Ebanormaalne keelekida võib põhjustada imikute toitmisprobleeme ja kõnehäireid rääkima õppimisel. Paljudel juhtudel keelekida väheneb aga ise ega nõua kirurgilist sekkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles