Üleskutse: löö kaasa Eestit iseloomustava lõhna loomisel

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seened metsas.
Seened metsas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuidas lõhnab linn või maa, kus me elame? Kas heitgaaside ja tolmu järele? Või kohvikutest voogava värske saia lõhna järgi? Või tuules lainetava rapsipõllu magusa lõhna järele? Sel teemal saavad kõik kaasa rääkida Eesti esinduslõhna loomisel.

Me kõik näeme ja tõlgendame samu asju erinevalt, kasutades selleks kuulmis-, nägemis-, lõhna-, maitsmis- ja kompimismeelt. Neist väärib erilist tähelepanu aga lõhnameel, millel on ainukesena võime mõjutada alateadlikult meie käitumist ja valikuid. Ainult sellel on otsene seos ajukeskustega, mis vastutavad emotsioonide töötlemise ja mälestuste esile kutsumise eest. 

Eelmise aasta alguses sai alguse Eesti lõhna väljatöötamise projekt, mille ideeks on luua Eesti riigile unikaalne lõhn. Põhieesmärgiks on luua lõhn, mis kannab endas Eestimaa vaimu, innustab elanikke ja suunab tulevased põlvkonnad positiivsele edasiviivale arengule. Eesti lõhn on identiteedi osa, mida saab edaspidi kasutada erinevate toodete tootmisel ja teenuste osutamisel, riigi esitlemisel jms.

Projekti eestvedajad on Aleksandra Leštšuk (Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse IT ja multimeedia õpetaja, Eesti lõhnaspetsialistide liidu liige) ja Inna Sidoruk (peamine projekti toetaja, ettevõtte Lõhnaturundus OÜ ja Eesti lõhnaspetsialistide liidu asutaja, Eesti aroomteraapia ühingu esindaja).

Leštšuki ellu jõudis lõhnade mõju uurimine üsna hiljuti ja on peamiselt seotud tema tööga. Ta kasutab lõhnu multimeedia tootedisaini tundides selleks, et näidata õpilastele, kuidas töötab inimese taju läbi tunnete prisma. Aroomteraapia alaseid teadmisi on ta omandanud lugedes erialast kirjandust, osaledes mitmetel veebiseminaridel ning ise samuti temaatilisi töötube läbi viies. Idee luua Eesti lõhn muutus konkreetseks eesmärgiks siis, kui Leštšuk märkas postitust kingituste tegemisest Eesti 100. sünnipäeva puhul. 

Inna Sidoruk on ettevõttest Lõhnaturundus OÜ ning samuti Eesti lõhnaspetsialistide liidu asutaja ja Eesti aroomteraapia ühingu esindaja. 2015. aastal kaitses ta TÜ-s magistritöö lõhnaturundusest, mis on selle valdkonna esimene teaduslik käsitlus Eestis. 

Riigile lõhna loomise idee pole iseenesest uudne - seda on määratletud nii Tais, Leedus kui ka Rootsis. Loodava Eesti lõhna unikaalsus seisneb aga selles, et välja arvutatakse lõhna iga eeterlik komponent lähtuvalt riiklikust arengustrateegiast ja probleemidest, mis meid ümbritsevad ning mida võib lahendada delikaatselt aroomteraapia abil.

Kõikidel eeterlikel õlidel on positiivne mõju närvisüsteemile ning vaimsele tervisele. Valmiv Eesti lõhn on looduslike eeterlike õlide kompositsioon, millel komponentidel on eriline mõju, mis on omane ainult naturaalsetele lõhnaainetele. Sünteetiliselt saadud keemilised ühendid ei mõju samamoodi, kuna need töötavad assotsiatsioonide loomise põhimõttel ehk teisisõnu petavad aju ära ega oma kasulikke toimeid. Naturaalsete eeterlike õlide terapeutiline toime on aga teaduslikult tõestatud.

Löö kaasa Eesti lõhna loomisel

Leštšuk ja Sidoruk ootavad kõigilt Eesti lõhna loomisel tagasisidet. Facebooki ametlikul Eesti lõhna loomise projekti lehel on link eestikeelsele ja venekeelsele küsimustikule, kus igaüks saab avaldada arvamust, milline võiks olla Eesti lõhn. Vastamine võtab aega vaid paar minutit, kuid vastused inspireerivad neid lõhna prototüüpide arendamisel.

Eelmise aasta jooksul töötati tihedas koostöös välja lõhna loomise kontseptsioon. Selleks peeti mitmeid kohtumisi, sealhulgas välismaal rahvusvahelistel üritustel. Eeldatavalt valmivad kaks prototüüpi 100% looduslike eeterlike õlide kompositsioonina avalikuks testimiseks 2019. aasta lõpuks. Lõplik valik tehakse selgeks hääletusega. Hääletada saab Tallinnas, Tartus ja Narvas, kus korraldatakse eriüritused prototüüpide esitlemiseks. Seejärel esitletakse Eesti lõhn valmis tootena, mis vallutab Eesti turu.

Projektiga saab tutvuda kodulehel ning Facebookis. Küsimustikule vasta siin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles