Uuendus meditsiinivaldkonnas: arsti vastuvõtule saab nüüd ka läbi videosilla

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Minudoc.ee

Äsja avati Eestis uus telemeditsiini portaal Minudoc.ee, mis vahendab arstide konsultatsioone läbi videopildi.

Tegemist on meditsiinivaldkonna uuendusliku kaugteenusega, mis võimaldab patsiendil distantsilt saada kvalifitseeritud arstilt isikustatud nõu. Teenuse eesmärk on aidata kaasa tervishoiusüsteemi inimkesksemaks muutmisele. Minudoc pakub arstiaegu ka õhtuti ja nädalavahetuseti.

Minudoc.ee turule toonud Sentab Estonia OÜ tegevjuhi Tarmo Pihli sõnul võimaldab see inimestel saada kiiret ja kvaliteetset arstiabi sel ajal, mil see neile kõige paremini sobib. «Minudoc.ee tugevuseks on kahtlemata paindlikkus. Inimene saab arsti vastuvõtule täpselt seal, kus ta parasjagu on ja ta ei pea väiksemate murede lahendamiseks kulutama aega mitme koha vahel sõitmisele. Samuti võtsime eesmärgiks arstiabi kättesaadavuse parandamise. On üldtuntud teadmine, et paljudel juhtudel vajavad inimesed arsti konsultatsioone töövälistel aegadel ja nädalavahetuseti. Seetõttu on EMO arstid tihtipeale ülekoormatud probleemidega, mida saaks lahendada perearst läbi videokonsultatsiooni,» selgias ta.

Veel ühe uuendusena olemasolevate tervishoiu kaugteenuste lahenduste kõrval toob Pihl esile, et läbi Minudoc.ee on patsiendil võimalik saada isikustatud konsultatsiooni. Nimelt annab patsient videokõnet alustades arstile nõusoleku tutvuda ka tema digilooga, mistõttu saab arst aidata patsienti paremini lähtuvalt tema varasemast haigusloost ning vajadusel kirjutada välja ka digiretsepti või saatekirja eriarstile.

Minudoc.ee telekonsultatsioon on heaks alternatiiviks neile, kes elavad suurtest keskustest väljaspool ja kus arstiabi kättesaadavusega on muresid. Seejuures on portaali eesmärk võimaldada inimesele arstiaja saamist ka samaks päevaks. Lisaks saab inimene ise valida, millise arstiga ta suhtlema asub. Heaks lahenduseks on Minudoc ka Eestis elavatele välismaalastele, kuna arsti konsultatsioone pakutakse lisaks eesti ja vene keelele ka inglise, soome, hispaania ja prantsuse keeles. Portaalist saavad kiiret arstiabi ka Eesti ravikindlustuseta inimesed.

Terviseagentuur OÜ tegevjuhi ja perearst dr Madis Tiiki sõnul on maailmas virtuaalsed kliinikud väga levinud kanaliks, millega tõstetakse meditsiinisüsteemi kuluefektiivsust ja tagatakse arstiabi parem kättesaadavus. «Tänu Minudoc.ee-le ei sõltu arstiabi enam asukohast. Näiteks perearstide töö on pikaajalises plaanis paljuski profülaktiline, mitte kogu aeg kiirete probleemide lahendamine, mistõttu saab suurt osa visiitidest ka virtuaalselt lahendada. Virtuaalse visiidiga säilib sama kvaliteetne arstiabi, kuna arst pakub ikka samaväärset konsultatsiooni ning saab ligi samadele dokumentidele, lihtsalt suhtluskanal on virtuaalne,» rääkis ta. 

Tiik märkis, et kui Eesti kontekstis on tegu uue lähenemisega, siis mujal maailmas on virtuaalne visiit väga levinud ning osades kliinikutes ulatub videokonsultatsioonide osakaal kordusvisiitidest isegi 60 protsendini. Virtuaalne kliinik loob uusi võimalusi ka arstidele oma töö optimeerimiseks, mil arst saab optimeerida nii oma töö aega, kohta kui ka koormust erinevate piirkondade vahel.

Minudoc.ee-s on arst igaühele kättesaadav seitse päeva nädalas ning kuni kella 22.00ni õhtul. Hetkel saab keskkonnas broneerida konsultatsiooniaegu perearstide, pereõdede, psühholoogide, füsioterapeutide ja toitumisnõustajate juurde. Tänaseks on platvormiga liitunud kokku 25 tervishoiutöötajat, kuid teenusepakkujate arv on järjest kasvav ning lähiajal on lisandumas teisedki eriarstid ja koostööpartnerid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles