Teadlased leidsid aine, mis raskeid haigusi tekitavad mikroobid ära tapab (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti saab ehk argiselt haigust tekitavatest mikroobidest lahti, pakkudes neile toiduks galliumit.
Varsti saab ehk argiselt haigust tekitavatest mikroobidest lahti, pakkudes neile toiduks galliumit. Foto: PantherMedia/Scanpix

Gallium on raualaadne element, mis näib bakteritele toidu moodi ja petab neid seda sööma. Kui gallium on mikroobi sees, takistab selle eluprotsesse. Uues uuringus selgus, et elemendiga sai edukalt ravida kopsuinfektsioone.

Resistentsus antibiootikumidele on paljude raskete haiguste ravimisel oluliseks takistuseks, kirjutab Medical News Today. Supermikroobide hävitamiseks otsivad teadlased uusi võimalusi ja praegune galliumiga seotud avastus on oluline verstapost sellel teel. Uus avastus tehti Washingtoni Meditsiinikoolis.

Gallium on metalli omadustega, aga näib bakteritele söögipalana, kuid mikroobide organismi sattudes pidurdab nende paljunemise. Gallium häirib mikroobide võimet moodustada uut DNAd ja seega ei saa need paljuneda.

Teadlased peavad veel tegema katseid, enne kui galliumit saab hakata kasutama tavapärase ravimeetodina, aga praeguste uuringute põhjal väidavad teadlased, et see on inimorganismile ohutu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles