Uuring: pooled naistest ja kolmandik meestest saavad tõenäoliselt insuldi, jäävad dementseks või Parkinson`i (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oht on suur.
Oht on suur. Foto: Panther Media/Scanpix

Peaaegu pooled naistest ja kolmandik meestest võivad saada eluajal insuldi, jääda dementseks või haigestuda Parkinson`i tõvesse – need on ka vanemaealiste hulgas suurimad surma ja invaliidsuse põhjustajad.

Uurijad leidsid, et 48 protsendil naistest ja 36 protsendil meestest on pärast 45. eluaastat risk haigestuda ühte nendest haigustest, vahendab CNN Erasmuse Ülikoolis tehtud uurimust.

Uuringus jälgiti 26 aasta vältel 12 102 inimest, kellele tehti iga nelja aasta järel täielik meditsiiniline läbivaatus. Selle aja jooksul diagnoositi 1489 uuritaval dementsus, 1285 said insuldi ja 263 jäid Parkinson`i tõppe. 448 inimesel diagnoositi neist mitu haigust. 

Naistel oli suurem tõenäosus dementsuseks ja insuldiks. Sooline ebavõrdsus selles uurimuses tuleneb sellest, et mehed lihtsalt surevad varem. Uuringu jooksul suri üle 5000 uuritava.

Parkinsoni tõvesse haigestumise risk avastati olevat võrdne mõlemal sool.

Parimaks riski madaldamise vahendiks on tervislikud eluviisid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles