Video: rinnust ühendatud Bhutani kaksikud pääsesid operatsioonile Austraaliasse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaksikud Nima ja Dawa koos emaga.
Kaksikud Nima ja Dawa koos emaga. Foto: Kuvatõmmis uudistekanali ABC videost

Austraalias Melbourne´is kavandatakse 14-kuuste Bhutanist pärit siiami kaksikute eraldamise operatsiooni. 

Kaksikud Nima ja Dawa sündisid rinnakust ühendatuna ning röntgenipildid näitavad, et nad jagavad ühte maksa. Eile lennutati tüdrukud koos emaga kodust Bhutanist Melbourne´i ja täna kohtuvad nad arstidega, et valmistuda plaanitavalt kaheksatunniseks operatsiooniks, vahendab Austraalia uudisteportaal ABC

Üle 185 000 eurost lõikust toetab heategevusorganisatsioon Children First Foundation. Kõigepealt tuleb austraalia arstidel mõlema tüdruku füüsiline seisund üle vaadata. Bhutani arsti sõnul on vaja kaksikutel kaalus juurde võtta ja oma toitumist parandada. Viimastel nädalatel on laste ema rääkinud, et ei saa mõlemat kaksikut korraga magama panna ning lapsed kaklevad omavahel ja küünistavad üksteist. Samal põhjusel on nad ka kaalust alla võtnud, rääkis arst. 

Melbourne´i arstide sõnul on tegemist juhtumiga, kus on väga tõenäoline päästa mõlemad kaksikud. Operatsiooniks on vaja kahte anestesioloogi ja topeltsuuruses õdede meeskonda, kuid lõikus on siiami kaksikute juhtumite spekti kergemas otsas. Mõnel juhul tuleb teha otsus, vaid ühe kaksiku elu päästmiseks, rääkis arst portaalile.

Ilma heategevusorganisatsiooni sekkumiseta poleks operatsioon võimalik olnud ning kaksikute elusaatus oleks kulgenud sootuks teisiti. Bhutanis elab 800 000 inimest, kes on enamjaolt laiali eraldatud piirkondades üle terve mägise kuningriigi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles