Vanemad kaotanud ning mitmete tervisemurede küüsi langenud Sass unistab uuest naeratusest (1)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaprotees. Pilt on illustratiivne.
Hambaprotees. Pilt on illustratiivne. Foto: Kiyoshi Takahase Segundo / PantherMedia / Scanpix

Eesti noormees Sass kaotas ootamatult mõned vanemad, langes depressiooni ning toitumishäire küüsi, mille tagajärjel tekkis tal luuhõrenemine ja suurem osa hambaid kukkus suust välja. 

Mõni aeg tagasi laekus Heategevusfond Naeratuse Eest SA postkasti kiri 32-aastaselt noormehelt, kes soovis saada abi ja toetust täbaras olukorras olevate hammaste raviks. Sassil (nimi muudetud) oli olemas turvaline kodu ja hoolitsevad vanemad. Ta väärtustas ja hindas kõrgelt oma lähedasi ja perekondlikke suhteid. Mõned aastad tagasi suri tema isa, lühikese aja jooksul lahkus teispoolsusesse ka tema ema. Noormees leidis end ootamatult ning selleks täiesti ettevalmistamatult üksi. Õdesid-vendi ega vanavanemaid poisil ei olnud. Seega tuli peale vanemate surma üleöö enda kanda võtta ka nendest allesjäänud kohustused, sealhulgas võlakoorem. Tema enda sõnul oli aga raskeim see, et õhtuti koju minnes vaatas ta õuest pimedaid aknaid, teades, et nende taga ei oota teda enam mitte keegi.

Uues olukorras olles tekkis tal välja raskekujuline depressioon ja sellega seotult raske toitumishäire. Enda sõnul mõistis ta hästi, et iga organismi toimimiseks on vajalik selle toitmine, kuid ta ei suutnud lihtsalt süüa. See tekitas temas suurt stressi ning valu ja teadmine, et süüa tuleks mitu korda päevas, tekitas lihtsalt pidevat piina ja söömine oli füüsiliselt väga raske. Oma «headel» päevadel suutis noormees sundida end sööma topsi jogurtit.

Depressiooni arenedes tekkis endasse sulgumine ning sotsiaalne lävimine teistega vähenes miinimumini. Sageli oli tema ainsaks vestluskaaslaseks mitme päeva jooksul vaid kassapidaja, kes jogurtitopsi kassas piiksutas ja temalt raha võttis.

Sass on aga loomult väga visa ja tark noormees. Mõistes, et ta on silmitsi tõsise probleemiga, pöördus ta abi saamiseks arstide poole. Viimaste aastate jooksul on ta raviasutustes veetnud mitmeid kuid. Tema depressiooni kontrolli alla saamisega tegelevad spetsialistid. Vaatamata sellele, et ravi veel täit tulemust ei ole andnud, on Sass optimistlik. Teades, et enda suhtumine ja usk paranemisesse on olulised tegurid, proovib ta iga päev ärgates öelda endale, et ta tahab olla tugev ja tahab enda elu paremuse poole suunata.

Vahepeal astus noormees kunstikooli, tema õpitulemused on eeskujulikud. Seoses aga vahepealse haiguse ja tervisliku seisundi halvenemisega oli ta sunnitud võtma aastase akadeemilise puhkuse.

Sassi depressioonist ning toitumishäiretest tulenevalt nõrgenes kogu tema organism sedavõrd, et muude tervisemurede kõrval tekkis tal luuhõrenemine ning lagunesid ka hambad. Osad hammastest on lihtsalt välja tulnud, allesjäänutest on täna aga enamik põletikulised.

Praegu vaevleb ta igapäevaselt tugeva hambavalu käes ja söömine on lisaks varasemale vaimsele pingele nüüd ka füüsiliselt pea võimatu. Sass saatis Naeratuse Eest heategevusfondile kirja, lootes saada toetust hambapõletike raviks ning proteeside valmistamiseks-paigaldamiseks.

Sassi tervisliku seisukorra tõttu on talle määratud töövõimekaotus 90 protsendi ulatuses ja hetkel, peale koolist akadeemilisele puhusele jäämist, on tema igakuine sissetulek 110 eurot. Selle eest proovib noor mees esmalt katta eluaseme kulud ning pisku eest, mis veel alles jääb, peab ta sundima ennast süüa ostma. Praegu saab ta süüa vaid vedelamat toitu, tundes toidu maitse asemel vaid põletikust põhjustatud valu ning vaimset suurt pinget ja piina. Sellises olukorras on tal enda sõnul väga raske ausat naeratust näole manada.

Sass tunnistab, et on peaaegu unustanud naeratamise, kuid teab ja oskab väärtustada selle tähtsust. Ta teab, kui tänuväärne võib olla teisele kingitud siiras naeratus ja et hambad, või õigemini nende puudumine mõjutab ja piirab kogu inimese elu. Ta unistab ka sellest, et leida enda kõrvale lähedane inimene, kes viiks ära selle tunde, mis temas õhtuti pimedaid aknaid silmitsedes tekib. Ta annab endast kõik, et oma unistuste täitumise poole püüelda ja ei peaks enam üksi pimedas toas piineldes toitu manustama.

Heategevusfond Naeratuse Eest SA kutsub kõiki häid inimesi üles Sassi unistuste täitumisele kaasa aitama. Raviplaani kohaselt läheks hambaravi maksma 6900 eurot. Fond palub aidata Sassil igapäevasest piinavast hambavalust vabaneda, uued proteesid valmistada ning esimese naeratuse suule saada!

Annetuse saab teha Heategevusfond Naeratuse Eest Sihtasutusele arvenumbril EE217700771002430703, makseselgituseks annetus Sassile. Kui soovid tagasi saada tulumaksu, siis lisa selgitusse ka enda isikukood.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles