Mehe hormonaalne tase ennustab, kas ta hakkab imiku eest hoolitsema

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui stressihormoon lapse sünniga tõuseb, on see märk enda jõuvarude koondamisest, mis laseb beebi eest efektiivselt hoolitseda.
Kui stressihormoon lapse sünniga tõuseb, on see märk enda jõuvarude koondamisest, mis laseb beebi eest efektiivselt hoolitseda. Foto: PantherMedia/Scanpix

Mehed, kelle stressihormooni kortisool tase tõusis esimesel päeval vastsündinut süles hoides, panustasid hiljem rohkem järeltulija eest hoolitsemisse ja mängisid temaga järgnevatel kuudel usinalt.

Kortisool on stressihormoon ja selle pidev küllasus võib osutuda kehale väga kurnavaks ja muuta ka haigustele vastuvõtlikumaks, kirjutab MedicalExpress. Selle esmane eesmärk on aga tagada valmisolek ja koondada jõuvarud eneseületuseks. Uuringut läbi viinud teadlased seletavad kortisooli tõusu vajadusega olla beebi eest hoolitsemisel usinam kui tavaliselt.  

Kui isade meessuguhormooni testosterooni tase oli madalam lapse sünnile järgnenud päeval, olid nad samuti rohkem kaasatud imiku eest hoolitsemisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles