Kanep on teismelistele ohtlikum kui alkohol

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepi tarbimine mõjub mõtlemisvõimele halvasti.
Kanepi tarbimine mõjub mõtlemisvõimele halvasti. Foto: PantherMedia/Scanpix

Montreali Ülikooli teadlased viisid läbi uuringu kanepi mõjust aju arengule ja avastasid, et selle tarbimisel on väga negatiivsed tagajärjed mõtlemisvõimele. Aju loogilise seostamise võimet haldava frontaalsagara areng lõppeb alles 25.-28. eluaastal.

Uuringusse värvatud 13-aastased teismelised raporteerisid oma kanepi ja alkoholi kasutamisest järjepidevalt teadlastele ja tegid kognitiivset võimekust mõõtvaid teste, vahendab NBC News. Nende põhjal sai hinnata mälu, loogilist mõtlemist ja aju pidurdusprotsesse.

Uuringust selgus, et kanepi tarbimine mõjus teismeliste vaimsetele võimetele negatiivsemalt kui alkohol. Isegi siis, kui noored loobusid kanepi kasutamisest, ei paranenud nende kognitiivsed võimed.

Teadlased märgivad, et varasel kanepi tarbimisel on kauakestvad tagajärjed – kanepi kasutamine lükkab edasi aju arengut ja võib põhjustada kognitiivse kahjustuse, mis jääbki pärssima vaimuerksust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles