Beebi varvaste ümber takerdunud juuksekarvad sulgesid tema vereringe

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kennedy news&Media

10-kuune pisipoiss võinuks ilma jääda neljast varbast, sest kogemata olid ema juuksekarvad lapse varvaste ümber takerdunud ning see häiris tugevalt lapse normaalset vereringet.

26-aastane Alex Upton avastas, et tema poja Ezraga on midagi lahti, kui beebi ärkas keset ööd lohutamatult nuttes ning keeldus rinda võtmast, vahendas Daily Mail. Naine avastas, et beebi varbad olid turses ning punaseks värvunud, sest nende ümber olid keerdus tema enda juuksekarvad. Ema hinnangul võis see olukord kesta isegi 12-14 tundi. «Kartsin, et Ezra võib oma varbad kaotada või tulnuks need eemaldada, kui ma poleks seda varem avastanud,» tunnistas Upton.

Tegu oli vaid paari juuksekarvaga, ent ometi olid need beebi nelja varba ümber nii tugevalt kinni, et piirasid tema vereringet. Juuksed olid kõvasti ümber varvaste ning neid polnud sugugi kerge lahti saada, eriti kuna beebi varbad on nii pisikesed. Ema nägi pintsettidega nõnda vaeva, et oleks peaaegu pidanud abipalvega arsti poole pöörduma. Kui olukord oli lahenenud, läks ta igaks juhuks lapsega siiski kontrolli ning sai arstilt beebi jaoks antibakteriaalse kreemi.

Naine hoiatab, et vanemad pööraks sellisele asjale tähelepanu, kui nad last näiteks vannitavad, tal mähkmeid vahetavad või sokke jalga panevad. Niisamuti tuleks tähelepanu pöörata beebi sõrmedele. Praeguseks on väikse Ezra tervis aga korras ning muretsemiseks pole põhjust.

Ilmneb, et tegu pole sugugi nii harukordse juhtumiga. Seda võib nimetada isegi n.ö. juuksežguti sündroomiks, mis tähendabki, et juuksekarvad on takerdunud justkui žgutina jäseme ümber ning takistavad verevoolu. Sümptomiteks ongi sel puhul paistetus ja jäseme punaseks või isegi lillakaks tõmbumine. Seda tuleb ette eelkõige beebidel, kuna emad kaotavad sünnitusejärgselt tavapärasest rohkem juukseid. Seepärast soovitatakse neil juukseid regulaarselt harjata, et sellega eemaldada kõik lahtised juuksekarvad, ning juukseid pigem kinnises soengus kanda. Kuna juuksekarvad on nii peenikesed ja vaevumärgatavad, siis on mõistlikum sellise olukorra teket ennetada.

Näiteks tänavu aprillis oli Edinburgis juhtum, mil 35-aastase Gemma Fraseri juuksekarvad takerdusid tema kolmekuuse lapse Orla varvastesse. Laps pidi läbima operatsiooni, sest varvaste kahjustunud nahk enam ei paranenud. Toona pani ämmaemand Cass McNamara südamele, et juuksekarv on uskumatult tugev nagu jõhv ning võib põhjustada palju häda. Varemgi on juhtunud, et beebide sõrmi ja varbaid peab seetõttu amputeerima, ent samas võivad juuksed takerduda näiteks ka peenise ümber. «Tähelepanu ei pea pöörama ainuüksi juuksekarvadele – sama võib juhtuda niidi- või lõngajupiga mõnest riideesemest või sokist,» nentis ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles