Uni võib ennustada Parkinsoni tõve algust

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kaaslane unes vehkleb ja jagab obadusi, elab välja oma unenägusid, võib see olla märk Parkinsoni tõvest.
Kui kaaslane unes vehkleb ja jagab obadusi, elab välja oma unenägusid, võib see olla märk Parkinsoni tõvest. Foto: PantherMedia/Scanpix

Hollywood`i näitlejal Alan Aldal diagnoositi augustis Parkinsoni tõbi, olles palunud aju-uuringut, kui ta kuulis, et selle varaseks sümptomiks võib olla unenägude keset ööd välja elamine. Ka tema viskas öösel oma naist padjaga, nähes unes, et heidab enesekaitseks ründaja suunas kartulikoti, vahendab CBS News.

Meid valdab magades nö unehalvatus – just sel põhjusel, et me ei saaks oma unenägusid välja elada ega teha endale ja teistele liiga. Teatud neurodegeneratiivsete haiguste puhul võib aga selline keha pidurdav mehhanism kahjustuda ning olla probleemi varajaseks sümptomiks. Parkinsoni puhul on unenägude välja elamine üheks sagedaseks sümptomiks, mis ilmneb ka just esimeste hulgas, mil teised haiguse ilmingud ei pruugi endast veel märku anda. Samuti võib olla see ilming Lewy kehakeste haigusest, mis jagab sümptomaatikat Parkinsoni tõvega, aga on Alzheimeri järel dementsuse sageduselt teine esinemise vorm.

Unes tabavate episoodide puhul peaksid pöörduma arsti poole. Neurodegeneratiivsete haiguste puhul on nende varane avastamine oluliseks eduka raviplaani sisse seadmisel ja haiguse progresseerumise pidurdamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles