Kanepiga või kanepita? Eesti dokfilm vaatleb juba aastaid kestvat poleemikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meditsiiniline kanep
Meditsiiniline kanep Foto: SCANPIX

Ka Eestis tahaksid paljud ravimatud haiged oma piinu leevendada ravikanepi abil, nagu seda teevad saatusekaaslased täiesti legaalselt läänes. Kuid siinsed ametnikud seisavad keelustatud ainele müürina vastu. Tartu Ülikooli tudengiväljaanne Neljas Dimensioon avaldas ajakirjanduse eriala magistriõppe lõpuprojektina valminud Martti Reineti dokumentaalfilmi «1 patsient on nagu saanud».

«Kuidas anda Parkinsoni tõve põdevale ja kaasaegse meditsiini puudulikkuse käes kannatavale vanaemale ühiskondlikus plaanis kaalu? Ajakirjandusliku autonoomia printsiibist lähtuvalt tuli mul distantseeruda «tavateadmisest», et igasugune kanep on halb,» ütleb Martti Reinet.

Filmi autori sõnul sattus ta keerulisse dilemmasse, kus pidi suutma vaadata ravikanepi poleemikat neutraalse ja analüütilise pilguga.

«Tegemist oli keerulise väljakutsega, sest nägin projekti raames paljusid omal algatusel enda peal kannabinoidravi rakendavaid patsiente, kes väitsid arstidele vastupidist. Minu kui dokumentalisti eesmärgiks sai neid vastuolusid ilmestada,» ütleb Reinet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles