Hea teada: kuidas määratakse eesnäärmevähi riski?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panthermedia/Andriy Popov/Scanpix

Hetkel põhineb eesnäärmevähi riski hindamine vereanalüüsist määrataval prostata-spetsiifilise antigeeni (PSA) testil, mis on aga väheinformatiivne, kuna see võib olla tõusnud ka muude eesnäärmega seotud probleemide puhul.

Seetõttu ollakse sunnitud sageli tegema eesnäärme biopsiaid (koetüki võtmisi) meestel, kellel tegelikult puudus selleks vajadus, kirjutab Terviseuudiste portaal. Uudne 4Kscore test on veretest, mis sobib 40- kuni 80-aastastele meestele, kellel ei ole varasemat eesnäärmevähi diagnoosi ning kes on minemas kas esimesele või korduvale biopsiale. Testi tulemuse alusel saab uroloog otsustada, kas jätkata patsiendi seisundi jälgimisega või tuleb kõrge riski puhul siiski teha tulemust kinnitav eesnäärme biopsia.

Lisaks patsiendi hetkeseisundi hindamisele võimaldab 4Kscore test ennustada metastaseerunud vähi tekkimise tõenäosust 15 aasta perspektiivis. Esmalt hindab uroloog, kas 4Kscore test on patsiendi jaoks sobiv. Kui patsient vastab tingimustele, annab ta vereproovi, mis saadetakse USAsse analüüsimiseks. Analüüsi käigus hinnatakse nelja biomarkeri taset veres. Riski hindamisel kasutatavasse algoritmi lisatakse patsiendi vanus ning võimaluse korral eesnäärme palpeerimise ning varasema negatiivse biopsia tulemus.

Loe lugu täismahus Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles