Eksnarkomaan: uimastite küüsis inimest suudab enim aidata endine sõltlane

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil narkomaanidele tasuta jagamiseks nõeldud süstal suletavas ümbrises, et narkomaan või asjasse mittepuutuv isik end nõelaga kogemata ei vigastaks.
Pildil narkomaanidele tasuta jagamiseks nõeldud süstal suletavas ümbrises, et narkomaan või asjasse mittepuutuv isik end nõelaga kogemata ei vigastaks. Foto: TOOMAS HUIK/PM/EMF

«Las endised narkomaanid abistavad ise narkomaane, nad mõistavad üksteist,» räägib endine sõltlane Jelena Antonova. Ka politseinikud on temaga sama meelt: narkost loobuda tahtjate abistamine on liiga napp ning killustunud.

Endine narkosõltlane Jelena Antonova aitab koos Mart Kalvetiga loodud sõltlaste MTÜ-s narkootikumidest loobujaid, kirjutab Pealinn. Kunagi oli Jelena kui naisteajakirja kaanetüdruk: kaks last, mees ja meigikunstniku amet. Pärast 15 aastat «rattas» tiirlemist ja vanglat õnnestus tal ühe abiprogrammi abil siiski pääseda. Tema arvates on näiteks süstlavahetuspunktidel, kui nendega ei käi kaasas toetav või nõustav külg, praegusel kujul üsna vähe mõtet.  

«Kui mina olin veel narkomaan, siis ka mina sellistes kohtades ei käinud. Ma ei võtnud süstlaid ega metadooni ja kõik oma küsimused otsustasin ise. Las endised narkomaanid abistavad ise narkomaane, nad mõistavad üksteist. Tööle narkomaani muidugi kuhugi ei võeta ja ravida neid samuti ei taheta. Eesti häda seisneb selles, et pole ühtset abistamiskeskust, nagu neid leidub kas või Hollandis või Portugalis,» kirjeldab Antonova.

Näiteks võib narkomaan seal otse tänavalt ravile tulla. Metadooni asendusravi kestab üheksa kuud, vajadusel saab mingit ametit õppida ning siis otsustatakse koos ravialusega, kas ta saaks ise oma eluga hakkama. Sageli toetavad narkomaane endised narkomaanid – see on maailmas üsna levinud. Eestis on üks tuntumaid kogemusnõustajaid endine sõltlane Immanuel Volkonski.

Oluline on, et narkomaani aitab endine narkomaan, siis ei pea ta kuidagi näitlema ega tundma kohustust suruda end n-ö normaalse inimese raamidesse. «Nägude tegemine» käib praegu kasvõi kriminaalhooldajate juures, kus kohtunik on vangist välja saanule narko karmilt ära keelanud ja too siis valetab kriminaalhooldajale, et enam ei tarvita. Too omakorda mõistatab, kas hoolealune on kaine. «Laske narkomaanil, näiteks võõrutamisel, olla selline, nagu ta on,» ütleb Antonova. «Nii on kõigi jaoks ohutum.»

Loe narkosõltuvuse ravist pikemalt Pealinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles