Uuring: lääne meeste sperma muutub iga aastaga laisemaks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu kohaselt on keskmine viljatusravi otsiv mees 36-aastane.
Uuringu kohaselt on keskmine viljatusravi otsiv mees 36-aastane. Foto: Périg MORISSE / PantherMedia / Périg MORISSE

Meeste viljakus langeb läänemaades iga aastaga ning eksperdid süüdistavad kemikaale ja tänapäevast elustiili.

Uuring leidis, et Euroopas ja USAs viljatusravi kliinikuid külastanud meestel langes sperma kvaliteet peaaegu kaks protsenti aastas, vahendab Mirror

Kaks värsket uuringut näitavad vähenemist seemnerakkude ujumisvõimes kui ka arvukuses. Uuringud avaldati sel nädala toimunud Ameerika reproduktiivmeditsiini konverentsil Denveris, Colorados. 

Esimese suuremahulise seemnerakkude ujumisvõime uuringu tegid teadlased Hispaaniast Valenciast ja USAst New Jerseyst. Kasutati 124 000 USA ja Hispaania viljakuskliinikutest aastatel 2002–2017 võetud proovi. Mehed jagati kolme gruppi, madala, keskmise ja kõrge seemnerakkude arvukuse järgi. Kõrgeima arvukusega USA grupis langes liikumisvõimeliste seemnerakkude arv igal aastal 1,8 protsenti. Lisaks sellele kasvas viljatusravi otsivate meeste arv 8000lt 60 000le, kirjutab New York Post

Pestitsiidid, hormoonide tööd häirivad kemikaalid, stress, suitsetamine ja ülekaalulisus  paistavad olevat peamised põhjused. Veel mõjub viljakusele halvasti liigne alkohol, kofeiin ja töödeldud liha. Kemikaalide hulgas on näiteks need, mis muudavad plastiku painduvaks ja mööbli tulekindlaks. Meie toiduahelasse võivad need sattuda loomade või taimede kaudu. Samuti on kasvanud munandivähi esinemine, ilma ühe või kahe munandita sündinud poiste arv ning testosteroonitaseme kõikumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles