Soomlased ootavad hambaarsti juurde saamist kaheksa kuud (1)

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaarsti teenuse pakkujaid pole piisavalt ja selle tagajärjeks on pikad järjekorrad.
Hambaarsti teenuse pakkujaid pole piisavalt ja selle tagajärjeks on pikad järjekorrad. Foto: Panther Media/Scanpix

Paljud soomlased peavad ootama hambaarsti juurde pääsemist kauem kui kuus kuud. Sealse seadusandluse järgi peaks pääsema arsti vastuvõtule poole aasta jooksul pärast aja kinni panemist.

Järjekorrad hambaarsti vastuvõtule on Soomes keskmiselt kaks kuni neli kuud pikad – need olid lühemad eelkõige tõsisemate hädade puhul, vahendab Yle Uudised. Tavapärast hammaste kontrolli või parandamist tuleb oodata tunduvalt kauem. Paljudes Soome piirkondades peavad inimesed ootama kaheksa kuud, et lõpuks hambaarsti tooli istuma saada.

Kõige pikemad järjekorrad hambaarsti vastuvõtule on Tamperes, Raseborgis ja Ostrobothnias, kus pakub arstiabi teenuseid agentuur Soite. Nendes piirkondades tuleb inimestel tihti oodata üle kuue kuu. Soome võttis 2005. aastal vastu seaduse, et kui kodanikud on sunnitus ootama arsti vastuvõtule saamist kauem kui pool aastat, siis on neil õigus riigi poolt hüvitatud arstiabile muude erameditsiini teenuspakkujate juures.

Eelmisel nädalal avaldas Yle Uudised artikli soomlaste viletsast suuhügieenist ja hammaste seisukorrast. Üks viiest täiskasvanud soomlasest väitis, et vastumeelsus külastada hambaarsti tuleneb just pikkadest ooteaegadest.

Hambaravi teenust pakkuva Soite hambaarst Martti Lilja ütles, et probleemi keskmes on teenuspakkujate vähesus, mille tagajärjeks ongi riikliku tellimuse täitjate suur koormus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles