Arst: paljud igapäevased silmaprobleemid saavad alguse kuivusest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivad silmad on sage probleem.
Kuivad silmad on sage probleem. Foto: Anna Omelchenko / PantherMedia / Scanpix

Silmaarsti kinnitusel on paljud sagedased silmavaevused, nagu vesised silmad, silmade väsimus ja punetamine, seotud silmade kuivusega.

«Konditsioneerid ja küttesüsteemid kuivatavad õhku ja ekraanile vaadates ei pilguta inimene piisavalt silmi ning nende pind muutub kuivaks,» loetles Kreutzwaldi silmakeskuse silmaarst Merike Meren silmade kuivuse põhjuseid.

Arst lisas, et kui silm kuivab, siis on see vastuvõtlik haigustele ja tundlik välismõjudele ning hakkab kergesti vett jooksma. Kuivast ruumist välja külma, tuule ja päikese kätte minemine ärritab pisaranääret, mis hakkab seepeale tootma rohkem pisaraid, et taastada silmade normaalne niiskustase.

«Kiiruga toodetud pisarate koostises ei ole piisavalt kõiki neid komponente, mis hoiaksid pisara laugude taga, ja see voolab kergesti üle lauääre,» sõnas Meren.

Lisaks ei suuda ohtralt voolavat pisarat ära imada nn silmalau pumbasüsteem, mis peaks pisara viima silmast ninna. See funktsioon langeb ka vanusega, sest laugude toonus väheneb. Vanemas eas esineb silmade kuivust tihedamini, sest organism jääb vananedes kuivemaks.

Silmaarst rõhutas ka veetarbimist, mis parandab üleüldist keha niiskuse taset. «Liigse kuivuse ja silmade vesisuse korral tuleb uurida, kas kilpnääre, liigesed ja veresuhkur on korras,» ütles tohter. Samuti võivad silmi kuivaks teha ravimid, eriti antidepressandid ning vererõhu- ja südamerohud. Võimalusel tuleks vahetada ravim sellise arstimi vastu, mis ei kuivata organismi.

Silmade kuivuse ravi on arsti sõnul kunstpisar, mis taastab normaalse niiskustaseme ning seda ei ole võimalik üledoseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles