Nina hõõrumine ja nokkimine võib tuua selle ohtliku haiguse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkupuude baktereid kandva pinnaga võib tuua kopsupõletiku.
Kokkupuude baktereid kandva pinnaga võib tuua kopsupõletiku. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kopsupõletikku tekitav bakter võib levida nina nokkimise ja hõõrumise kaudu, vahendab Euroopa Hingamisteede Ajakirjas avaldatud uurimustöö.

Kopsupõletikku tekitav pneumokoki nakkus tekib bakterist, mis kandub enamasti edasi haigusmikroobe sisaldavate veepiisakeste sisse hingamisel, kirjutab MedicalXpress. Need võivad olla sinna sattunud haige inimese köhimise või aevastamise tagajärjel. Käesolev uurimus on esimene, mis kajastab, et bakterite ülekanne toimub ka nina puudutamisel, kui käed on eelnevalt kokku puutunud haigustekitajaga.

Pneumokoki bakterid levivad samal kiirusel nii kuivas kui niiskes keskkonnas ja ka nina katsudes. Haigusse nakatumise eest aitab kaitsta hea kätehügieen. Puhtad tuleks hoida ka laste mänguasjad, sest nakkuse saamine on laste jaoks iseäranis ohtlik. Samuti kroonilisi haigusi põdevate ja nõrgenenud immuunsusega vanemaealiste puhul tuleks olla eriliselt hoolas, et nad ei puutuks kokku võimalike haigustekitajatega, mis võivad viia haigestumise ja kopsupõletiku tekkimiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles