Vähese süsivesikusisaldusega dieedid tõstavad suremusriski (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süsivesikud peavad toidulauale kuuluma.
Süsivesikud peavad toidulauale kuuluma. Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Scanpix

Euroopa Kardioloogide Seltsi aastakongressil Münchenis esitleti suurt uuringut vähese süsivesikusisaldusega dieetide kohta. Leiti, et need dieedid on ohtlikud ja suurendavad enneaegse suremuse riski.

Ülekaal ja rasvumus on hiiglaslik terviseprobleem, mille ohjamiseks on pakutud erinevaid dieete, näiteks väikese süsivesiku- ja suure rasvasisaldusega (LCHF) dieet, vahendab Med24. Niisuguste pooleldi eksperimentaalsete dieetide pikaajaline ohutus on vastuoluline ja varasematest uuringutest saadud andmed on vastukäivate tulemustega.

Nüüd korraldati uuring madala süsivesikusisaldusega dieedi mõju kohta kogusuremuse ning koronaarhaigustest, ajuveresoonte haigustest ja vähist tingitud suremuse kohta. NHANES (US National Health and Nutrition Examination Survey) uuringus osales perioodil 1999–2010 ligi 25 000 inimest. Nad olid keskmiselt 47,6 aastat vanad ja 51 protsenti neist olid naised. 

Keskmiselt 6,4 aastat kestnud jälgimisperioodi vältel leiti, et võrreldes suurima süsivesikutarbimisega isikutega oli väikseima tarbimisega inimestel 32 protsenti suurem kogusuremuse risk. Lisaks suurenes suremuse risk koronaarhaiguse, ajuveresoonte haiguse ja vähi tagajärjel vastavalt 51, 50 ja 35 protsenti.

Vähese süsivesikusisaldusega dieet võib olla lühiajaliselt kasulik, et langetada kaalu, parandada kontrolli vererõhu ja veresuhkru üle, kuid pikaajalises perspektiivis seondub niisugune dieet suurenenud kogusuremuse ja loetletud haigustest tingitud suremusega.

Loe lugu täismahus Med24 portaalist.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles