Tehisintellekt ennustab Alzheimeri tõve teket aastaid enne selle avaldumist

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algoritm suudab prognoosida peatselt algavaid mäluprobleeme.
Algoritm suudab prognoosida peatselt algavaid mäluprobleeme. Foto: PantherMedia/Scanpix

Teadlased on õpetanud tehisintellekti algoritmi ennustama kognitiivse tagasilanguse riski ulatust, mis võib viis aastat hiljem avalduda Alzheimeri tõvena.

Praegusel ajal ei ole Alzheimerile efektiivset ravi, aga suur hulk uurimustulemusi viitab sellele, et elustiili muutused võivad seda ennetada või lükata edasi haiguse avaldumist, vahendab News Medical. Tehisintellekti võime ennustada Alzheimeri tõve peatse alguse tõenäosust laseks inimestel õigel ajal elustiili korrigeerida.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmeil on vähemalt 50 miljonil inimesel dementsus ja see number kasvab prognooside kohaselt aastaks 2050 suisa 152 miljonini.

Teadlased õpetasid algoritmi haiguse teket ennustama kognitiivse tagasilangusega patsientide kliinilise informatsiooni, sealhulgas magnetresonantstomograafia piltide ja geneetilise analüüsi põhjal. Seejärel kasutas algoritm andmetest kogutud teadmisi ja järeldusi teiste patsientide terviseinfo töötlemisel ja nende põhjal prognoosi tegemisel. Teadlased olid ühel nõul algoritmi poolt saadud tulemustega. Uurijad tegelevad algoritmile info juurde hankimisega, mille põhjal saab see teha veelgi täpsemaid ennustusi.

Algoritmi loodetakse kasutada laialdaselt Alzheimeri ohu hindamiseks, et inimesed saaksid õigel ajal kognitiivsele tagasilangusele piduri panna ja teha vajalikud muutused elustiilis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles